Eindhoven,
28
juni
2022
|
12:19
Europe/Amsterdam

Wordt tweede studie in tekortvakken goedkoper?

Als een pedagoog zich wil omscholen tot leraar, dan is dat peperduur. De overheid wil immers niet meebetalen aan een ‘tweede studie’. Minister Dijkgraaf overweegt die regel af te schaffen voor onderwijs, zorg en techniek.

Dijkgraaf zei dit gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Omscholen naar de zorg of het onderwijs kan al tegen het gewone collegegeld, maar een pedogoog zit al in die hoek. Dan komt extra scholing voor eigen rekening. Het collegegeld is al snel duizenden euro’s per jaar.

Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks stelde daar vragen over. Er is een groot lerarentekort. Waarom zou je mensen dan met hoge collegegelden ontmoedigen om een tweede studie tot leraar te doen?

Krapte op arbeidsmarkt
Volgens Dijkgraaf is het kabinet er veel aan gelegen om de arbeidsmarktkrapte terug te dringen in de zorg, de techniek en “zeker in het onderwijs, de moeder van alle tekortsectoren”. Minister Dijkgraaf in debat in de Tweede Kamer.

De herinvoering van het wettelijk collegegeld voor tweede studies in het onderwijs en de zorg is volgens de minister “een van de mogelijkheden die ik in het achterhoofd houd”. Maar het is wel duur. Het zou jaarlijks 50 miljoen euro kosten. “Als we het ook voor de techniekstudies zouden doen, wordt het nog meer.”

Meer creativiteit
Natuurlijk kost het geld, wierp Westerveld tegen, maar laten we het in elk geval terugdraaien voor lerarenopleidingen. Ze vroeg om meer creativiteit. “Misschien kunnen mensen gemotiveerd aangeven waarom ze in aanmerking willen komen voor het lage collegegeld”, opperde ze.

Dijkgraaf hield het erbij dat dit een van de mogelijkheden was. “We moeten de plussen en de minnen van de verschillende maatregelen tegen elkaar afwegen.” [HOP]