Eindhoven,
21
juni
2018
|
10:34
Europe/Amsterdam

'Wij zijn leiders'

Denk Groter Debatten als inspiratie voor boek Marcel van Herpen

In totaal waren de afgelopen zes jaar 25 bekende Nederlanders te gast bij de Fontys Denk Groter-debatten, een soort Collegetour maar dan van en door Fontys. De interviewer, Marcel van Herpen, komt nu met een boek over leiders en leiderschap waarin hij gebruik maakt van de opvallendste uitspraken uit deze debatten.

door Petra Merkx
Het gaat om mensen als de cabaretiers Peter Heerschop en Youp van ’t Hek, premier Rutte, prinses Laurentien, sportverslaggever Mart Smeets en radiopresentator Marcel van HerpenGiel Beelen. “Nee, ik heb hun uitspraken niet gebruikt omdat ik deze mensen allemaal leiders vind, maar omdat ze allemaal hun eigen, typische weg hebben afgelegd om te komen waar ze nu zijn. Ze hebben recht van spreken”, legt Van Herpen uit.

De citaten larderen het verhaal dat Van Herpen wil vertellen, dat het belangrijk is om je eigen talent op je eigen manier te ontwikkelen en hij geeft aan wat je daarvoor nodig hebt. Zoals lingerieontwerper Marlies Dekkers, die zegt: ‘Als je valt: raap jezelf op, stof jezelf af en ga weer verder’. Of cabaretier Guido Weijers: ‘Ik dacht gewoon: als ik op een podium wil gaan staan, dan huur ik een zaal af.’

Ethisch vraagstuk
De presentator is van huis uit pedagoog en heeft al verschillende boeken op zijn naam staan. Met Wij zijn leiders wil hij een antwoord geven op een ‘groot ethisch vraagstuk’: hoe gaan we om met alle technologische ontwikkelen, zoals robotisering, kunstmatige intelligentie en the internet of things. “De wereld is maakbaar. Maar er is ook een niet-maakbaar gedeelte, zoals geluk en ontwikkeling“, zegt de schrijver.

“Je wilt niet dat een kind al porno ziet op internet voordat hij zijn eerste eigen seksuele ervaring heeft, maar het is niet tegen te houden. We kunnen muizen maken zonder muizen. Dat kan straks geheid ook met mensen. De robotica gaat ons voorbij. Dat weet je zeker. Veel van deze zaken zijn onomkeerbaar. Als er al zoveel kan, moet je je ook afvragen: hoe gaan we ermee om?”

Leiderschap
En daar komt leiderschap bij kijken. En dan bedoelt Van Herpen niet dat er één grote leider nodig is, maar dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen handelen. Denk Groter Debat met Guus HiddinkIn zijn boek legt hij uit hoe opvoeding en onderwijs daaraan kunnen bijdragen.

“Wat de belangrijkste voorwaarde is voor verantwoord handelen? Dat is openheid. Eerlijk zijn over jezelf en over je denkwijzen. Een leider die doet alsof hij een leider is, daar trapt niemand meer in. Dat principe geldt ook voor de docent, terwijl hij daar vroeger nog wel mee weg kon komen door zijn macht te laten gelden.”

Van Herpen hoopt dat veel studenten en docenten zijn boek gaan lezen. Hij heeft er al rekening mee gehouden dat veel jongeren niet zo graag lezen. “Het gaat om korte teksten met daar tussendoor steeds QR-codes naar de fragmenten uit de Denk Groter Debatten.”

Het boek Wij leiders wordt vanavond gepresenteerd in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Het is te bestellen bij Centrum Pedagogisch Contact. Alle Denk Groter Debatten kun je terugkijken op de site van Fontys.