COLUMN, Roos Vervoort,
19
juni
2023
|
09:32
Europe/Amsterdam

Wie is nou de echte student?

Deze student was afgelopen maanden verzonken in haar studie. Ik had als einddoel de zomer, waar ik na mijn lange harde werken dan eindelijk mijn doel zou hebben bereikt. Alle studiepunten van dit jaar binnen, goede cijfers, geen herkansingen en rechtstreeks door naar die zomer. De zomer waarin ik dan ultiem zou kunnen genieten, zonder zorgen. 

Ik ben er bijna maar het voelt alsof ik kruipend over die finishlijn ga. Zou ik zo wel optimaal van die zomer kunnen genieten? Ik kijk over mijn schouder en zie dat ik niet eens stil gestaan heb bij de prestaties die ik heb geleverd.  En ik heb onderweg ook mijn ‘studentenleven’ verwaarloosd.  

Dat zie ik andere studenten anders doen. Studie lijkt bij hen niet bovenaan hun prioriteitenlijst te staan. Ze feesten elk weekend en genieten elke vrijdag met elkaar op het terras. Ze werken veel om al die momenten te kunnen betalen en van studeren komt dan niet veel. Ze nemen de tijd om gewoon een keer spontaan op de maandagavond met elkaar een drankje doen of samen te koken. De studie kan dan wel even wachten. Dat kan volgend jaar ook.  

Ik worstel soms met wie ik wil zijn. Ik weet wel dat ik mijn doorzettingsvermogen wil behouden want dat brengt me naar mijn doel maar ik zou willen dat ik soms net als sommige andere student wat meer zou kunnen genieten. Mijn vrienden zeggen wel eens dat ik niet weet wat “het echte studentenleven” is, omdat ik niet spontaan meega, niet elk weekend feest en borrel, ik woon niet op kamers en ik ben te gericht op het behalen van mijn studie. 

Wat maakt nou eigenlijk een echte student? Ik denk dat het uiteindelijk niet uitmaakt, het gaat erom dat je als student doet waar jij je fijn bij voelt en wat jij nodig hebt. Dus is dat 5 of 6 jaar studeren of doe je het liever wat sneller, wil je elke donderdagavond naar de stad en elke vrijdag op het terras of maak je andere keuzes, woon je liever thuis of ga je op kamers? Het is allemaal goed en je bent allemaal student.  

Door het schrijven van deze column kom ik er wel achter dat ik liever een beetje van beide heb. Want ik heb afgelopen half jaar alle leuke feestjes gemist en dat kan nooit de bedoeling zijn. Hard werken loont, maar niet altijd zoals je zou willen en het is niet alles. Dus dan kan je beter plezier hebben in de weg erna toe, maar wel met het oog op het doel!  

Roos Vervoort is tweedejaars student aan de lerarenopleiding geschiedenis in Tilburg en schrijft columns voor Bron. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.