Eindhoven,
26
juni
2017
|
10:33
Europe/Amsterdam

Wetenschap

Column Luc de Graaf

Volgens een goede vriend gebruiken we onze hersens maar voor een heel héél zeer zéér klein gedeelte. Hij kan het weten want hij was op een congres waar ’n aantal wetenschappers het stellig beweerde. De rest van je hersens hangt wat in je hoofd onbewust te wezen. Nou moe.

Wat zou mijn onbewust nu allemaal aan ’t doen zijn? Misschien lacht het me wel uit. Maar ja, daar ben ik me niet bewust van. Moeilijk.

Ik zat als kind ooit aan het ontbijt en dronk chocomel met een rietje. Je kon het rietje volzuigen, je tong tegen het uiteinde van je rietje zetten en dan had je een rietje vol chocomel. Dat deed ik. En dan richtte ik het rietje op mijn broers, mijn vader, mijn moeder, de kat. Op een dag richtte ik het op mijn moeder en spoot het rietje vol chocomel opeens op haar gezicht. Mijn broers schoten in een pesterige lach, mijn moeder schrok zich een hoedje en van mijn vader kreeg ik er behoorlijk van langs. Ik snapte er niets van, wat had ik misdaan en waarom? Nu pas begrijp ik dat het mijn onbewuste deel van mijn hersens waren die de keuze voor deze actie hadden bepaald. En dat het een halve eeuw kan duren voordat je je daarvan bewust wordt. Maak je dus geen zorgen over rare beslissingen waar je niks van snapt.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.