Jacky Eickes,
02
november
2020
|
12:11
Europe/Amsterdam

Welke leugens gaan we vandaag voorschotelen?

Ik heb het de afgelopen tijd heel druk gehad. Ik was namelijk voortdurend in gesprek met de NOS, RTL en álle kranten van Nederland. Over wat we de mensen nu weer voor leugens gaan voorschotelen. Wij, de media, proberen namelijk heel Nederland voor het lapje te houden.

Tenminste, als ik afga op de comments op Facebook en als ik mensen om me heen hoor. Ze zijn namelijk boos. Op ‘de media’. NOS moet nu zelfs het logo van zijn busjes halen, omdat journalisten anders belaagd worden. Dus ik wilde graag even wat duidelijkheid scheppen. Even uitleggen hoe het écht zit.

Op maandagochtend zitten we met z’n allen, in pak en met onze haren strak achterovergekamd, om stipt 9.00 uur aan een ovalen tafel in een donkere ruimte. Eén persoon - de leider - heeft een kat op schoot, draagt handschoenen en heeft een lapje over zijn ene oog. Nee hoor, alle gekheid op een stokje. Ik heb mijn haren natuurlijk niet achterovergekamd, want dat blijft niet zitten. Ik heb mijn haren gewoon los tijdens deze meetings.

‘De media liegen ons voor’, is een veelgehoorde op Facebook. ‘Ze houden ons dom en je bent een schaap als je het nieuws gelooft’. Ik denk dat al deze mensen eens naar een redactie moeten komen, om te zien hoe het er écht aan toe gaat. Wat een chaos een nieuwsredactie is. Als daar überhaupt al meer dan zes personen samen kunnen komen op hetzelfde moment, is het denk ik een wonder. Laat staan dat er samen wordt bekokstoofd wat voor onzin er nu weer geschreven gaat worden.

Journalisten krijgen betaald om op zoek te gaan naar de waarheid, niet voor het oplepelen van leugens. Journalisten zijn ‘de waakhond van de maatschappij’ en worden nu neergezet als een keffend chihuahua’tje.

Wat natuurlijk een kwalijke zaak is. Want als je de mainstream nieuwsmedia niet meer kunt of wil geloven, wie geloof je dan nog wel? En waar haal je dan je onafhankelijke nieuws vandaan, waar lees je je in over belangrijke onderwerpen? Oh ja. Je haalt je informatie dan van het overduidelijk onafhankelijke en betrouwbare nieuwsplatform Facebook.

Long story short: gewoon de mainstream nieuwsmedia lezen, die hebben niet eens tijd om complotten te smeden. Ik ga weer terug naar die ovalen tafel, anders mis ik nog waar we die microchip in iedereen gaan inbrengen als mensen ingeënt worden. Groetjes hè!

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
stef
25
March
2021
eerst en vooral linkse mainstream media vertelt wel leugens kijk naar belgische VRT en VTM ze doen niet anders dan oppositie partijen de grond inboren en woorden in hun mond leggen dat ze zelf niet gezegd hebben.

journalisten die betaalt worden om de waarheid te onderzoeken laat me niet lachen jullie hebben amper tijd om u gat af te kuisen. in neveneffecten belgisch programma met jelle de beule en jonas scheire hebben dit uitgetest door zelf een onderzoeksbureau op te starten en de media te testen op geloofwaardigheid zie de resultaten in dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=QVsSIXoxglM . de belgische kopieerde klakkeloos de advertentie van het onderzoeksbureau zonder al te veel research te doen. in verband microchips dit is geen complot theorie want dit bestaat al in de vorm van implantaten die ze onderhouds toebrengen onder de duim. kijk maar op wikkipedia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Microchip-implantaat. aah wacht dat is ook complot zeker voor u linkse
Willie
13
November
2020
https://bron.fontys.nl/niet-alleen-npo-ook-zelf-moet-je-uit-je-bubbel/
Koen
11
November
2020
Deze column vind ik wat kort door de bocht. Naar mijn bescheiden mening werkt het niet op het moment dat je "anders denkende mensen" direct als domme of complot denkende gekkies wegzet.
Het is immers steeds vaker een feit dat (vooral de NOS en andere publieke nieuwszenders), steeds vaker het linker spectrum van de bevolking toespreken. En dan is het ook niet zo gek dat je, als "anders denkende", daar kritiek op hebt.

Betekend dit dat je NOS bussen mag gaan terroriseren? Nee, dat lijkt me niet. Wel geloof ik, dat het beter is voor de neutraalheid van de "mainstream" media, om ook andere kanten van het verhaal te belichten.
De veilige linkse bubbel waarin ik zelf regelmatig mijn nieuwsartikelen zoek, lees en beluister, hebben ook baat aan een tegengeluid. Zo houden we elkaar immers scherp.
Bas
06
November
2020
Ik denk dat je best een aardig argument maakt tegen het feit dat de berichtgeving op platforms as Facebook door het gewone volk als waarheid wordt weggezet en dat beroepsjournalisten dan ineens leugenaars zijn. Dit is de wereld op z'n kop, natuurlijk. Anderzijds wordt er ook veel journalistiek bedreven door commerciële bedrijven, en ik kan me niet van de indruk onttrekken dat het "nieuws" dat hen commercieel gezien "niet zo gunstig" valt, zomaar plotseling zou kunnen verdwijnen, of dat berichtgeving "in hun straatje" zomaar wel erg "positief gekleurd" is. Echt neutraal nieuws wordt maar door heel weinig organisaties geproduceerd.
Josine Busser
03
November
2020
Het kan natuurlijk geen kwaad om zelf ook na te blijven denken en je gezonde verstand te blijven gebruiken. En ook te bedenken: DE Waarheid bestaat niet. Vaak denk ik nog in de tijd dat ik nog op de havo zat, iedereen zo wegliep met het rode boekje van die Chinese dictator. Maar in feite kon je daar geen mening over hebben, omdat je niet echt op de hoogte was van hoe het daar toe ging.
Verder zou het wel fijn zijn als journalisten kritisch inhoudelijke vragen stellen, dat mis ik wel eens.
En verder zou ik willen zeggen: Succes en houd je taai!