Evelyne Meens,
03
november
2020
|
16:09
Europe/Amsterdam

Wel of niet overstappen?

Als kind gaf de metro mij altijd een opgewekt gevoel. Waarschijnlijk omdat wanneer ik in een metro zat, ik me op vakantie waande.

Nu, jaren later, tijdens het schrijven van het boek Een leven lang kiezen, ben ik de metro als een metafoor gaan zien. Ik zie de stations waar je uitstapt, als de levenskeuzes die je maakt. Net zoals op vakantie hoop je, iedere keer dat je op een station uitstapt, datgene in de stad aan te treffen wat je van tevoren in gedachten had. Zo niet, dan stap je op een ander station uit en kies je voor een andere bestemming.

Meer dan honderd jaar geleden bestonden er nog maar een paar stationnetjes die via enkele metrolijnen met elkaar verbonden waren. Het aantal stations groeide door de jaren heen, en dus ook de hoeveelheid keuzes om van het ene stadsdeel naar het andere te reizen. Keuzes te over. Precies zo is het ook met onze levenskeuzes. We vragen ons vaak af ‘Wat valt er allemaal te kiezen?’ en ‘Waar wil ik met mijn leven naartoe?’.

Om daarachter te komen, moeten we eerst weten welke stations er bestaan (exploreren van keuzeopties), om vervolgens te beslissen waar uit te stappen (een keuze maken). Hoe vaker je de metro neemt, hoe beter je weet welke stations er zijn, welke jij interessant vindt, en welke je wilt aandoen.

Maar … we veranderen als mens. Dus kan het best voorkomen dat je op een dag niet meer zo happy bent met het station waar je dagelijks uitstapt en zou je wel eens wat anders willen zien of beleven. Misschien ben je met iemand in de metro aan de praat geraakt die deze op een geheel ander station verlaat. En wil jij ook wel eens op dat andere station uitstappen. Of kies je ervoor om op een geheel andere metrolijn over te stappen!

Hoe dan ook, kiezen doe je elke dag opnieuw. Keuzes kun je telkens opnieuw maken. Je hele leven lang.

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.