Eindhoven,
20
maart
2019
|
16:16
Europe/Amsterdam

'Wel of geen beperking maakt op het toneel niet uit'

Stedelingen, een muzikale theatervoorstelling, gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking, ging maandagavond in première voor een volle zaal tijdens de Dutch Happiness Week. Het is een flinke productie: ruim 80 spelers, muzikanten, dansers en zangers vulden het podium van het Parktheater in Eindhoven. 

Het optreden is onderdeel van de Dutch Happiness Week, die georganiseerd wordt door Fontys en Parktheater Eindhoven. De groep bestaat uit spelers en muzikanten van kunstenaarscollectief Carte Blanche en cliënten van Lunet zorg uit Eindhoven.

In Stedelingen verbeelden ze hun zoektocht naar geluk in de stad en het erbij proberen te horen, wat voor mensen met een beperking soms toch lastig blijkt. In een rap vertelt een jongen hoe hij op zijn zesde uit huis werd geplaatst en hoe bij hem alles anders ging dan bij andere kinderen.

Hard werken
“Het zo leuk om dit te doen”, vertelt speler Bert Agterberg enthousiast. De voorstelling zit er net op en hij heeft twee flinke bossen bloemen in zijn handen. Het is voor hem de eerste keer dat hij op het podium staat. Via Lunet zorg raakte hij betrokken bij het project.

“We repeteren al sinds september twee keer per week. Het was hard werken, maar ook heel gezellig met zoveel mensen. Het is heel leuk om zo op het podium te staan en de reacties van het publiek te zien. Beperking of geen beperking, dat maakt hier op het toneel niet uit.”

Spelplezier
Bezoeker Riet Lamers komt ook net uit de zaal gelopen. “Bijzonder aan deze voorstelling is hoe iedereen aan bod kwam met zijn eigen talent: de ene hield een monoloog, anderen dansten of zongen. Iedereen werd erbij betrokken en kreeg de ruimte op het podium om zijn talent te laten zien. En ik zag het plezier in de spelers terug, dat was erg mooi.”


Stedelingen speelt ook op maandag 1 april om 20:00 in het Parktheater in Eindhoven. Kaartjes bestel je hier.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.