Eindhoven,
20
februari
2020
|
09:22
Europe/Amsterdam

Weg met die zelfhulpboeken

Iedereen maakt wel eens een periode mee van twijfel, onzekerheid of tegenslag. Om je heen zie je dan mensen die het, volgens jouw perceptie, allemaal zo makkelijk afgaat. Hoe is dat nu mogelijk dat alles bij hen ogenschijnlijk zo soepel loopt. Er moet toch een soort methode zijn of een gouden tip, die jij ook graag wilt toepassen om alles weer op orde te krijgen.

In elke boekhandel is een schap met boeken te vinden over allerlei zelfhulp-theorieën. Prachtige titels, die bedacht zijn door marketeers, met als doel iedereen een gevoel te geven dat de oplossing van hun problemen te vinden is in dit boek.

Je moet de aandrang maar weerstaan, bij pakkende titels in de trant van: 'Gebruik je vermogens optimaal', 'Het wonder van reflectie', 'De kracht van gewoontes', 'Flow is de oplossing', of 'Je angsten weg binnen een maand'. Iedereen heeft wel eens een lastige, onzekere periode vol  vraagtekens. Dan ben je gefocust op oplossingen, en sta je open voor alles en iedereen die jou kunnen helpen. Daar spelen deze boeken handig op in.

Zelfhulpboeken simplificeren de werkelijkheid. Alles komt positief over en ze raken al snel het gevoel waar je mee zit. Dat is nu net wat je nodig hebt en de oplossing lijkt nabij. Daarbij wordt dan wel volledig voorbij gegaan aan de rol van toeval in het leven en aan het feit dat bijna niets gestructureerd verloopt. Het is dus bijna altijd een schijnoplossing.

Daar komt bij dat iedereen een uniek karakter heeft en dat elke situatie anders is. Kortom: simpele oplossingen bestaan niet. Zelfhulpboeken kunnen je zelfs verder in de put helpen. Omdat jij het gevoel kan krijgen dat zèlfs dit bij jou niet helpt.

Kijk in je eigen boekenkast en gooi deze boeken weg. Dit advies werkt wel! Met name jonge mensen moeten zich realiseren, dat twijfel, onzekerheid en tegenslag je uiteindelijk verder gaan helpen. Het vervelende is alleen dat je dit pas jaren later zelf een plaats kan geven.
 

Toon Gerbrands is algemeen directeur van PSV en schreef diverse boeken over coachen en succes. Hij roept iederen actief op om op hem te reageren en ook om zelf onderwerpen aan te dragen. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.