COLUMN, Tom Botma,
21
februari
2024
|
09:15
Europe/Amsterdam

Weg met die mobieltjes

Vanaf 1 januari 2024 mogen middelbare scholieren geen mobiele telefoons meer gebruiken in de klas. Volgens een enquête van Newcom van vorige maand zegt rond 32 procent van de mensen actief te proberen het gebruik van sociale media te verminderen en ongeveer 29 procent zegt wel eens te overwegen om ermee te stoppen. 

Laten we onszelf daarmee helpen. Laten we besluiten dat we als hbo, als Fontys, ook zonder telefoons kunnen. Corona heeft ons geleerd hoe makkelijk we ons aan kunnen passen aan volledig nieuwe situaties op school. Waarom zouden we niet sterk genoeg zijn om dat te doen met onze mobieltjes?

Natuurlijk, er zullen nadelen aan zitten. Zeker op mijn opleiding, journalistiek, is een telefoon voor een groot deel wel essentieel. Bellen bijvoorbeeld, maar waarom kun je niet afspreken dat je dat alleen doet in een telefoonhok? 

Laptops zullen ook een obstakel zijn, immers komt daar net zo goed afleiding vandaan, maar die kun je tenminste makkelijk dichtklappen en pak je er niet zo makkelijk bij. Bovendien kun je in de pauzes afspreken dat laptops ook niet de norm zijn, misschien met uitzondering van een aantal plekken. 

Ergens heb ik de hoop dat we als Fontys een socialere omgeving kunnen creëren en dat we samen onze verslavingen tegen kunnen gaan. En wanneer je dan een lange dag hebt gehad en hard hebt gewerkt, dan kun je thuis checken wat je allemaal hebt gemist. Op je telefoon. 

Tom Botma is derde/vierdejaarsstudent Fontys Journalistiek in Tilburg. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.