Eindhoven,
06
juli
2017
|
11:06
Europe/Amsterdam

"We stellen maatschappelijke problemen aan de kaak"

Bondgenoten filmt reacties van mensen in pijnlijke situaties

De reacties van mensen filmen wanneer zij worden geconfronteerd met asociaal gedrag. Dat is in één zin wat Bondgenoten doet. De filmpjes hebben minstens 28.000 views. Journalistiekstudent Benjamin Beernink is één van de de bedenkers. Kun je Bondgenoten nog 'journalistiek' noemen? 

Benjamin (rechts op de foto) en zijn compagnons Soesja Del Monte Lyon en Jaap Gunnink waren al te gast bij Pauw en RTL Late Night en hun eerste video is inmiddels via verschillende social media-kanalen meer dan vier miljoen keer bekeken. Geen enkele video op hun YouTube-kanaal zit onder de 28.000 views. “Het is afhankelijk van het onderwerp of de video goed scoort”, zegt Benjamin. “De aflevering over het dumpen van afvalstoffen is het minst bekeken, omdat het een onderwerp is dat niet direct over mensen en hun gevoelens gaat. Dit spreekt de kijker minder aan.” 

Triggeren en trending
“Wij kijken hoe mensen reageren als ze worden geconfronteerd met asociaal gedrag”, vertelt Benjamin. In de eerste video van het drietal wordt een moslima niet geholpen in een snackbar. Even voor de duidelijkheid: het is allemaal in scene gezet. Met verborgen camera’s filmen zij de reacties van de andere mensen in de snackbar. “We hebben bewust gekozen voor dit thema als eerste filmpje. Het onderwerp triggert mensen en is trending. Dat proberen we sowieso terug te laten komen in onze video’s. Onderwerpen die mensen aanspreken en dicht bij hun staan. We krijgen ook voornamelijk positieve reacties en dat mensen het goed vinden dat we dit doen.” 

Je kunt wel stellen dat het riskante video’s zijn die Bondgenoten maakt. Al ervaart Benjamin dat niet zo. “Ik vind het nooit spannend tijdens de opnames." Behalve de opnames waarbij hij een lesbisch koppel beledigt. "Een man riep naar mij 'ik stomp je in elkaar'. Ik was wel even bang dat hij dat echt ging doen. Maar ik heb geen zenuwen als we een nieuw onderwerp gaan aanpakken.” 

Journalist in spe
Benjamin is student journalistiek en mag zichzelf binnenkort afgestudeerd journalist noemen. Vindt hij Bondgenoten een vorm van journalistiek bedrijven? “In mijn afstudeerportfolio zit wel meer dan dit, om zo mijn diversiteit te laten zien”, zegt Benjamin. “Maar ik presenteer het uiteraard wel tijdens mijn presentatie. Ik vind Bondgenoten een goede manier van journalistiek bedrijven. We stellen maatschappelijke problemen aan de kaak en dat is ook een taak van een journalist.”  

Vernieuwend multimediatalent
We vroegen Clement Tonnaer, docent aan
 Fontys Hogeschool Journalstiek en studieloopbaanbegeleider van Benjamin, wat voor student Benjamin is en of zoiets als Bondgenoten journalistiek mag
 heten. “Benjamin kwam binnen bij ons als een speels jochie. Maar wel een jochie dat wist wat hij wilde. Hij maakt al vanaf zijn dertiende radio en is nu een van die vernieuwende mulimediatalenten die in de journalistiek rondlopen. Hij is op zoek naar wat de doelgroep ‘jongeren’ aantrekkelijk vindt.” Bondgenoten is niet het enige dat Benjamin in zijn ‘vrije tijd’ maakt. “Hij maakt ook andere filmpjes en radioprogramma’s met zijn vrienden. Hij heeft een YouTube-kanaal met het label nieuwsentertainment. Nieuws op een aantrekkelijke manier verpakt dus.”  

Clement haalt als voorbeeld de Snaplines van de NOS aan. Snaplines zijn korte video's via de app Snapchat die het nieuws vertellen en weer verdwijnen na het bekijken ervan of na 24 uur. “Menig serieus nieuwsmedium denkt na over hoe ze de doelgroep jongeren kunnen aanspreken. Benjamin doet dit ook. Hij zoekt de randen op. Soms lukt dat, soms vliegt ie uit de bocht. Maar dat hoort bij het leerproces.” 

Buitenkansje
Dat Benjamin goed op weg en een ijverige student is blijkt wel uit het feit dat hij recent is geselecteerd om mee te doen aan het opleidingstraject van de MulitChannelAcademy. “Dat is een buitenkansje”, zegt Clement. “Die jongen is slim bezig. Hij is gretig en op zoek naar skills, hard werkend aan zijn netwerk in een spannende nieuwe wereld waar journalisten met presentatietalent na een poosje zomaar BN’er kunnen worden.” [RdK]