Eindhoven,
20
juni
2017
|
18:56
Europe/Amsterdam

‘We moeten definitief af van fossiele brandstof’

Fontys startte recent het impulsteam Circulaire Economie en een minor over dat onderwerp. Volgens Ruud Thelosen, docent Technische Bedrijfskunde, is het belang hiervan niet te onderschatten. Een opiniebijdrage.

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht-documentaire Groene Dromen werd op 10 mei tijdens een Meet Up 040 verder gepraat over de stand van zaken rondom duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In de documentaire komen voorbeelden voorbij zoals een tropisch zwemparadijs in Rotterdam dat een broedplaats is geworden van nieuwe kleinschalige en duurzame initiatieven. Met behulp van adviezen van professor Günther Pauli is er een bedrijf ontstaan dat oesterzwammen kweekt over koffiedrab en zo afval omzet in een bruikbaar product en waarde. Een ander initiatief probeert fruitafval om te zetten in een duurzaam leerachtig materiaal dat geschikt is voor verwerking tot tassen en schoenen. De uitdaging is om net als in de natuur volledig gesloten kringlopen te krijgen. Inspiratie putten we daarbij ook uit de natuur, zoals bij biomimicry.

Geen schadelijk afval
In een circulaire economie wil men proberen, indachtig de cradle to cradle-filosofie van de Duitse chemicus Braungart en Amerikaanse architect McDonough, de materiaal- of grondstofkringlopen volledig gesloten en dus duurzaam te krijgen. Geen afval meer, dat schadelijk is voor het milieu en verbrand of gedumpt moet worden, maar afval als grondstof voor een ander economisch proces.

Tijdens de bijeenkomst bij SingularityU op Strijp-S vertelde trainer circulaire economie Bas Luiting - zelf ook ondernemer - over zijn project om van de doppen van kunststof petflessen een meer duurzaam product te maken. Hij heeft een lego-achtige vorm gemaakt van kunststofblokken voor volwassenen. Met deze bouwstenen kun je allerlei gebruiks- en kunstvoorwerpen maken. Deze worden geleend aan belangstellenden, de grondstoffen blijven van het bedrijf.

Verder kwam directeur Hein van Tuijl van EPEA Nederland, gevestigd in Eindhoven, aan het woord. EPEA is het enige geautoriseerde onderzoeks- en adviesbureau dat de cradle to cradle-visie in Nederland mag uitrollen. Het ondersteunt en begeleidt bedrijven bij het verder sluiten van hun materiaal- en energiekringlopen.

Vloerbedekking
Van Tuijl vertelde dat de circulaire economie door steeds meer bedrijven wordt omarmd. Een prima voorbeeld zien we in de branche van vloerbedekking, waar Desso en Interface met een Zwitsers bedrijf al jaren met cradle to cradle in de weer zijn. Dat heeft geleid tot verrassende producten, zoals een vloerbedekking die ook de lucht zuivert of meer licht reflecteert, de air- en lightreflection-master. Als een product in meerdere opzichten gezond en duurzaam is en productieketens gesloten zijn, moet dat ook tot steeds meer winstgevendheid leiden. Grondstoffen worden schaarser en dus duurder en je kunt de planeet niet belasten met afvalbergen of vervuiling.

Met het publiek werden meerdere vragen en dilemma's besproken. Gaat het snel genoeg of veel te langzaam, deze circulaire economie? Wie moeten het voortouw nemen: de grote bedrijven, de overheid of juist start-ups? Een bezoeker vertelde dat hij werkzaam was voor DAF/Paccar en dat de nieuwe truck 7 procent minder diesel verbruikt dan zijn voorganger. Een geweldige prestatie, vond hij. Toch denk ik dat DAF/Paccar de signalen dan niet goed heeft opgepikt. Tesla en ook VDL zijn bezig met de ontwikkeling van een volledig elektrische vrachtauto. VDL heeft in Eindhoven een dertigtal elektrische stadsbussen rijden en heeft er dit jaar al 200 in Europa verkocht. Er zijn ook al vrachtauto's op waterstof. Kortom, we moeten definitief af van fossiele brandstof.

Dat het onderwerp circulaire economie belangrijk is, blijkt ook uit het feit dat collega's bij Fontys een minor Circulaire Economie hebben ontwikkeld. In het hoger onderwijs hoort dit onderwerp een belangrijke plek te krijgen en moeten studenten op de hoogte zijn van de actuele inzichten.

Niet alleen wereldverbeteraars en regeringen roepen op tot actie, maar nu zijn het zelfs de grote ondernemers. Het is vijf voor twaalf en we moeten wel.

Dit opinieartikel is eerder ook verschenen in Eindhovens Dagbblad.