Eindhoven,
14
maart
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Wat je zegt ben je zelluf

Wat je zegt ben je zelluf!!  Een uitspraak die menig kind op de speelplaats wel eens schreeuwt wanneer het wordt uitgemaakt voor snotneus, kabouter of deugniet (geen idee of kleuters al schelden met eikel en andere geslachtsdelen, hoop het niet).

Een uitspraak die van kinds af aan in mijn brein hangt. Ondergesneeuwd tijdens de pubertijd en adolescentie, kwam die dit weekend weer bovendrijven. Ik moest denken aan mensen om me heen die steeds hetzelfde zeggen: 'Ik heb zoveel werk liggen!', 'Ik heb echt geen geld!' en de welbekende 'Ik heb het zó druk!'.  Al maanden aan een stuk  hoor ik dat ze het druk hebben, geen geld hebben en heel veel werk hebben liggen.
Misschien zit er achter die uitspraak ‘wat je zegt ben je zelf’ wel een verstopte waarheid. Betekent het veel meer dan alleen een zin die je terugzegt wanneer je nog niet capabel genoeg bent om in je eigen woorden terug te schelden. Of je nog niet het geduld hebt om iemand te negeren. Misschien worden we echt wat we zelf zeggen. Want als je het vaak genoeg zegt, wordt het vanzelf een gewoonte.

Tuurlijk kun je eens keer geen geld hebben, veel werk hebben of heel druk zijn. Toch, misschien kunnen we het beter anders formuleren: 'Ik heb vandaag veel werk liggen', 'Ik zit deze week een beetje krap' of 'Volgende maand heb ik het weer wat rustiger'. Dan zit er tenminste een einddatum aan vast. Want voordat je het weet, ben je wat je zelf zegt.

Guusje Slagter is student aan Fontys Academy for Creative Industries, auteur van 'Dit Ben Ik' en 'De Kleine wereldverbeteraar' en eigenaar van Bureau Dit Ben Ik.