Eindhoven,
05
maart
2018
|
10:24
Europe/Amsterdam

Wat is jouw ideaal?

Wat zijn idealen nog waard tegenwoordig? Wat is een ideaal eigenlijk? Als kind was het mijn ideaal om de vijfde Beatle te worden. Er zijn er nog twee over, dus ik heb mijn ideaal aangepast; nu wil ik de derde Beatle worden. Heel vreemd hoe de geest werkt, want ik heb ’t gevoel dat ik steeds dichterbij mijn ideaal kom.

Een ideaal werd in 1858 nog omschreven als ‘de volkomenste voorstelling van eenig voorwerp of zaak in gedachten’. Kom daar maar eens om in 2018 want nu lees ik op encyclo.nl dat een ideaal iets is ‘wat je graag wilt bereiken’. Dat klinkt toch alsof de lat minder hoog ligt.
“Hoe sta jij tegenover vrede op aarde?”
“Ja, dat zou ik graag willen bereiken. Hé, heb jij de nieuwste I-phone al?”

We kunnen ons helemaal ongelukkig onderzoeken naar wat geluk is, misschien moeten we het concreter maken. Hé student, wat is jouw ideaal? Waar ga je voor, waar maak jij het verschil, wat beteken je, wat is jouw volkomenste voorstelling van eenig voorwerp of zaak in gedachten?
“Huh, wa?”

Tja, het is ook veel gevraagd misschien. We creëren wat we wensen, we maken, produceren, reizen ver, leven lang en met een beetje geluk en gezond verstand redden we het wel. Deze dagen heb ik toch het gevoel dat het niet genoeg is. Dat het onvermijdelijke verlies van onze onschuld niet mag verhinderen om idealen te verwezenlijken.

Tjezus, wat ben ik serieus vandaag.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.