COLUMN, Rens van der Vorst,
23
december
2021
|
09:05
Europe/Amsterdam

Wat ik niet terug wil zien in 2022

Het is weer tijd voor lijstjes. Sporter van het jaar. Boek van het jaar. Film van het jaar. De Top 2000. Dus ik dacht: kom, laat ik daar nog een lijstje aan toevoegen: eentje met dingen die ik in 2022 niet meer terug wil zien.

Dit is mijn bijdrage:

Op één de kerstcadeau-carrousel. Op 7 december ontvang je een Fontys-mail met daarin een link. Je selecteert een cadeau. Op 8 december wordt het bezorgd. Niet ingepakt. Geen glanzend, rood papier met kleine, groene kerstboompjes. Anoniem op de deurmat. Twee weken te vroeg. Vreemd, kil en sfeerloos. 
Er zijn collega’s die de kerstcadeau-carrousel handig en efficiënt vinden. Ik ben klaar met handig en efficiënt.

Op twee echo-by-design. Collega’s die na anderhalf jaar videovergaderen nog steeds klootviolen met hun laptop en speakers waardoor ze echoën. Het zijn opvallend vaak mensen die niets te zeggen hebben. Ze doen het expres, vermoed ik. Ze hopen dat hun woorden de tweede keer wél indruk maken. Niet dus. Ophouden! Ophouden!

Op drie de out-of-office assistent. Ik las er al weer één met: ‘Ik geniet van een welverdiende vakantie’. Hoezo genieten? Lockdown, hallo! Hoezo die toevoeging: welverdiend? Je impliceert toch niet dat andere mensen ook vakantie hebben, maar minder welverdiend? En hoezo een out-of-office assistent als je al maanden niet op kantoor bent geweest? Away-from-screen assistent lijkt mij beter.

Kerstcadeau-carrousel
Echo-by-design
Out-of-office assistent

Dat is mijn bijdrage aan het lijstje van dingen die ik in 2022 niet meer terug wil zien. Wat voegt u er aan toe?

Dit was de laatste column van 2021. Bedankt dat u weer het geduld heeft opgebracht om wekelijks mijn frustraties, pleziertjes en kronkels te lezen. Ik wens u fijne dagen en een prima jaarwisseling. Tot 2022.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Hidde
24
December
2021
* Flexdocenten beleid

Citaat van: https://www.aob.nl/nieuws/flexdocenten-zijn-het-beu/

“Het onderwijs is zo georganiseerd dat tijdelijke docenten drie jaar een vak geven, daar heel erg veel tijd in stoppen omdat het de eerste keer is dat ze lesgeven en weer moeten stoppen als ze na drie contracten een vaste aanstelling zouden moeten krijgen”, weet Overwijk. “Dan neemt een andere flexdocent het vak over en die moet zich weer inwerken. Dat is een heel inefficiënte manier van werken die niet alleen slecht is voor de docenten, maar ook voor studenten en het onderwijs.”
Hans
23
December
2021
Het gebruik van het woord 'super' wil ik niet terug zien in MMXXII of beter gezegd niet meer horen.
Vorige eeuw, begin jaren 90, kwam dit tussenwerpsel in zwang en is nog steeds niet uitgeroeid. Sterker nog het gebruik van het woord wint alleen maar aan populariteit.

Hoe was je vakantie in Oezbekistan? Superrrrr!
Gisteren wezen eten in die nieuwe Sushi tent. Onwijs super man die rauwe vis.
Het nieuwste album van Adele is rete super.
Superleuk die coltrui van je.
Supergoed gedaan die pitch van je.
Maartje
23
December
2021
Op nummer 5: bestanden delen in de cloud…
Op OneDrive stiekem in andermans documenten neuzen en bij sluiten constateren dat je dit bestand dertig seconden geleden gewijzigd hebt… En wie heeft er trouwens aan mijn PowerPoint gezeten??!
#cloudfobie
De Kerstman
24
December
2021
@Maartje oh sorry dat was ik! Grapje.
Fijne feestdagen 8-)
Bart Titulaer
23
December
2021
Dank je Rens, voor je wekelijkse bijdragen. Altijd erg inspirerend en uitnodigend tot nadenken om zo het weekend in te gaan.
Blijf je druk maken om kleine en grote zaken.!!
Groeten,
Bart
Bas
23
December
2021
Op nummer 4: woorden met een 'min'-streepje d'r tussen.
Het is taal, geen rekenen.
En het woord 'scheidingsteken' wil ik niet horen; te veel scheten in bed laten, of vreemdgaan, dat is een scheidingsteken.
Rens
23
December
2021
Haha inderdaad, en ik schrijf columns van precies 250 woorden, dus enige minteken-coulantie is mij gegund, vind ik!