Tilburg,
04
oktober
2023
|
12:38
Europe/Amsterdam

Muzieklokaal

Wat gebeurt er in de honderden verschillende lokalen en ruimtes van een campus? In deze rubriek worden de krochten van Fontys opgezocht, worden deuren die normaal gesloten blijven geopend en vertellen zowel medewerkers als studenten wat zij in een bepaalde ruimte aan het doen zijn.

Boilerplate

Wie: Thomas Vergouwen 
Wat: muziekdocent
Waar: Fontys Hogeschool voor de Kunsten 

"Ik geef muziektheorie. Het vak hoort bij de Rockacademie en heeft alles te maken met hoe je als muzikant communiceert met andere muzikanten op basis van muziektheorie. We leren bijvoorbeeld dat een noot vals kan klinken omdat die in een bepaalde context niet werkt. We proberen uit te diepen hoe je dat kunt weten. 

De technische kant, een beetje de saaie kant van het maken van muziek, leer je in deze les. Ik ben mezelf niet heel erg aan het aanprijzen door dat te zeggen, maar het is wel heel goed om dat soort dingen te weten. 

In de les wordt praktijk met theorie gecombineerd. We zingen heel veel, toonafstanden maar ook melodieën. We doen heel veel dictees, waarbij we een melodie spelen en de student die op moet schrijven. We klappen heel veel ritmes en schrijven ook heel veel ritmes. Het is echt een mixje van alles. 

Sommige studenten vinden het saai, sommige niet. Ik vergelijk het altijd een beetje met het wiskundelesje op de middelbare school. Je kunt deze les niet missen als je zanger of zangeres wilt worden. Binnen het curriculum behaal je een derde van je studiepunten bij dit vak. Een deel met een theorieles, een deel met een trainingsles en een deel met een pianoles." [Karen Luiken] 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.