Eindhoven,
29
augustus
2018
|
10:21
Europe/Amsterdam

Wandelende hoofden

Het nieuwe studiejaar is van start. Dat betekent dat je ze weer ziet: wandelende hoofden. Toegegeven, je komt ze vaker tegen bij een universiteit dan in het HBO, maar ook bij Fontys zie je er genoeg van op de campusgronden rondlopen. Het wandelende hoofd is een bepaald type: het type mens dat eigenlijk alleen uit een hoofd bestaat.

Natuurlijk, er zit wel een lichaam aan vast, maar dat lichaam dient alleen om het hoofd van A naar B te brengen. Het lichaam is dus puur een transportmiddel. Ken Robinson beschrijft dit type mooi in zijn TED-talk ‘Scholen doden creativiteit’. Hij typeert deze zielen als ‘disembodied’.

Fictief lichaamloos. Enkel in gedachten verzonken. Wat verstrooid ogend. Compleet gefocust op een bepaald gedachtegoed. In staat om ‘the next big thing’ op te sporen. Ogen op scherp en tegelijkertijd kijkend in het oneindige.

Ik denk dat we onze wandelende hoofden wat meer moeten koesteren. Dat we een beetje voor hen moeten zorgen, omdat ze niet zo goed voor zichzelf kunnen zorgen. Het lijkt me een waardevolle investering, want wie weet wat er ooit nog eens als output uit dat briljante wandelende hoofd komt.

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.