Rens van der Vorst,
16
oktober
2020
|
10:28
Europe/Amsterdam

Waarom probeert Google zelfmoord te voorkomen?

‘Hé, technofilosoof. Heb je The Social Dilemma al gezien? Op Netflix? Moet je kijken jongen!’

Ja, beste collega’s, die heb ik al gezien. Veel wist ik al, maar wat mij schokte was de explosieve toename van zelfmoord onder jongeren, vooral meisjes, sinds de introductie van sociale media.

Heb je wel eens ‘hoe pleeg ik zelfmoord?’ gegoogeld? Ik wel. 0,44 seconden later stond er: ‘Hulp is beschikbaar’ en: ‘Praat met een vertrouwenspersoon.’ Er stond ook een telefoonnummer 113.

Zelfmoordpreventie. Google was erg met me begaan. Geen! Zelfmoord! Plegen! Rens! En Google is niet de enige. Ook Facebook probeert actief om zelfmoord te voorkomen.

Het vreemde is, als je zoekt naar: ‘Hoe pleeg ik de perfecte moord?’ Of: ‘Hoe word ik een fascist?’ Of: ‘Waar koop ik cocaïne?’ Of: ‘Kun je een flesje bier openen met je kont?’ Weet je wat je dan krijgt? Tips, handleidingen, adressen (Spacekees.com) en aanbevolen YouTube-instructievideo’s.

Dus, grote technologiebedrijven proberen zelfmoord te voorkomen, maar aankomende, snuivende fascisten met moordneigingen en een bierflesje in hun anus worden aangemoedigd. Hoe zit dat? Maken technologiebedrijven zich misschien zorgen om de zelfmoordcijfers onder jongeren? Zien ze een relatie met hun producten?

Of komt het omdat depressiviteit naar schermen doet staren? We weten al jaren: depressiviteit is goud voor technologiebedrijven. Zelfmoord is dat niet. Dode mensen swipen niet.

Het zal toch niet zo zijn dat technologiebedrijven zelfmoord proberen te voorkomen uit eigenbelang? Dat het past in hun perverse verdienmodel?

Of wel?

Na The Social Dilemma, zou het me niet eens meer verbazen.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Freddy
19
October
2020
De techgiganten hebben heel goed naar Herman Finkers geluisterd: "zelfmoord plegen is wel het laatste wat ik zou doen!".
Omdat dat het laatste is, kijk je daarna niet meer naar advertenties. Dat zou verschrikkelijk zijn, toch?
Mark
18
October
2020
...dat zou mij ook niet verbazen..
Erdinç
16
October
2020
Weer genoten van je schrijftalent... je moet gaan schrijven voor landelijke bladen!