COLUMN, Erdinç Saçan,
21
juni
2022
|
09:33
Europe/Amsterdam

Vreet- en fluistercolleges

Sinds een aantal jaren geef ik een presentatie bij diverse gelegenheden over “De veranderende wereld & onderwijs”. Bij de veranderende wereld (of in het Engels, Changing World) geef ik met voorbeelden trends en ontwikkelingen aan bij jongeren omtrent digitale media, gaming, film en vrije tijdsbesteding. 

Bij een wat ouder publiek zorgen twee zaken elke keer weer voor verbaasde blikken. Ze zijn niet nieuw, best wel bekend onder jongeren, maar deze trends breken niet makkelijk door bij de wat oudere digitale actievelingen.

Slurpen, kauwen en vreetbuien... Zou jij kijken naar anderen die grote schalen voedsel naar binnen schrokken? Duizenden mensen verslinden deze Koreaanse video's, genaamd "mukbang."

Het is een YouTube-trend uit Zuid-Korea die rond 2010 begon. In een mukbang-video eet de YouTuber of BJ ("Broadcast Jockey," een unieke Koreaanse term voor een vlogger) ladingen voedsel terwijl hij/zij vertelt en interageert met zijn/haar publiek. Hoewel de rage begon in Zuid-Korea, is hij over de hele wereld bekend. En de Youtubers verdienen hiermee ook nog eens geld!

Mukbang is een mix van twee woorden samengevoegd. Het komt van muk-ja voor "eten" en bang-song voor "uitzending". Dus, mukbang betekent "eet-uitzending." De meest bekende is hyuneeEats met 1.7 miljoen volgers op Youtube. Check het eens…

Maar waarom voelen miljoenen mensen zich eigenlijk zo aangetrokken tot het kijken naar eten van volmaakte vreemden? Het is een combinatie van zintuiglijke, psychologische, sociale, emotionele, omgevings- zelfs neurologische factoren, zegt Rachel Herz, een neurowetenschapper aan de Brown University Alpert Medical School en de auteur van Why You Eat What You Eat.

Een groot deel van die neurologische factor is de ASMR (autonome sensorische-motorische respons) die mukbang video's kunnen opwekken. ASMR wordt algemeen omschreven als een prikkelend gevoel in de hersenen, en mensen vinden het zeer ontspannend. De bekende geluiden van het eten (slurpen, kauwen) en de beelden van mukbang video's zouden bij veel kijkers ASMR teweegbrengen.

En ja! Dan kom ik bij de tweede trend. ASMR video’s of opnames (je kunt ook op zoek naar ASMR podcasts op Spotify). Niet iedereen maar de meeste mensen krijgen bij het kijken en luisteren naar die ASMR video’s kippenvel, een vreemd gevoel in hun hoofd, een beetje zen en zelfs slaap. Miljoenen views krijgen de desbetreffende ASMR video’s. Eigenlijk was wijlen Bob Ross (de bekende schilder van TV) de uitvinder van ASMR. Alleen wist hij het zelf niet. Heerlijk rustig werd en word je bij het kijken van de video’s van Bob Ross terwijl hij een eenzaam boompje blij maakt met een boom ernaast. Een vreemd voorbeeld van ASMR zijn mensen die spelen voor tandarts. Nooit geweten dat mensen slaap kunnen krijgen van een tandartsbezoek.

Hoe zouden we binnen het onderwijs gebruik kunnen maken van trends? Misschien moet ik tijdens het geven van een workshop een Turkse pizza naar binnen werken, afwisselend met fluisterend uitgesproken zinnen. Zouden de studenten dan wel rustiger naar mij kunnen luisteren? Wie heeft dit ooit eens uitgeprobeerd? 

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Yvette
24
June
2022
Geniaal Erdinc, maar dan ook opnemen en op youtube zetten. Ik ga kijken ;-)
Marc
24
June
2022
Er zijn wel eens studenten die een heel stokbrood met salade naar binnen werken tijdens een college. Misschien moet ik het als docent ook eens proberen ;o)
Lucienne
23
June
2022
Als iemand die lijdt aan mysofonie denk ik niet dat ik rustig zou worden van mukbang filmpjes, tenzij het geluid uit staat. Wel een inzicht dat er zoveel mensen zijn die rustig worden van geluiden waar ik zeer geirriteerd van raak. :)
Sjoukje
23
June
2022
Interessant... Een verklaring die ik zelf niet verzonnen zou hebben. Ik weet dat pubers zelf ook van die vreetwedstrijdjes organiseren...
Nico Kuijpers
22
June
2022
Ha Erdinç! We hebben het thuis besproken. Mijn zoons zijn inderdaad bekend met de Mukbang video’s en ASMR, maar ik niet. Het eten van een Turkse pizza voor de neus van leerlingen/studenten vonden ze geen goed idee. En dat terwijl we allemaal dol zijn op turkse pizza!