Eindhoven,
13
juli
2020
|
10:01
Europe/Amsterdam

Vreemde weken

Er zijn een paar vreemde weken in een schooljaar. Dat heb ik vier jaar lang zo ervaren en vier jaar lang waren het dezelfde weken. Zoals de tentamenweek. Dan was ik helemaal uit mijn hum. Ik at opeens slecht, sliep slecht, mijn ritme was compleet zoek en ik wist even niet waar ik het moest zoeken.

Zeker wanneer het een tentamenweek ná een heftig blok was. Dan ging je van acht uur les per dag, van 8.00 uur tot 16.00 en soms 17.00 uur, naar een tentamen van anderhalf uur om 14.00 uur. Ik wist dan ook écht niet wat ik moest doen met die andere 6,5 uur en al die vrije tijd.

Een normaal mens zou leren en studeren, maar ik was en ben nog steeds geen normaal mens. Ik sliep de week voor de tentamens met het studieboek onder mijn kussen en studeerde in de avond en de nacht, waardoor ik dus overdag alle tijd had. Om me vervolgens overdag kapot te vervelen. Na die tentamenweek duurde het dan gemiddeld weer een maand voor ik weer ín mijn ritme was, door al het nachtelijke doorhalen. En dat dus zo’n vier keer per jaar. Top.

De laatste schoolweek was ook altijd zo’n vreemde week. Geen les, maar er gebeurde toch van alles en tegelijkertijd gebeurde er eigenlijk niets. Je moest op verschillende momenten op de dag naar school en had dus ook totaal geen besef welke dag of welk jaar het was. Je zag klasgenoten waarvan je wist dat je ze twee maanden niet zou zien terwijl je ze vaker zag en sprak dan je eigen moeder. En in het laatste schooljaar zag je mensen van wie je wist dat je ze nóóit meer zou zien. Een immense opluchting in sommige gevallen.

Deze weken voelen nog steeds vreemd. Zeker die laatste schoolweek voor de vakantie. Ondanks dat ik geen school meer heb en al zeker geen vakantie. Die mix van opluchting, rariteit, vrijheid en gemis. Ik zou er best wat voor geven om die emoties weer te voelen. Maar dan ook vooral het gevoel om weer eens die zes weken vakantie te hebben.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.