COLUMN, Rens van der Vorst,
18
juni
2021
|
09:08
Europe/Amsterdam

Voorspelbeesten

Laat ik beginnen met de verwachtingen te temperen. Met voorspelbeesten worden geen dieren of mensen bedoeld, die investeren in de aanloop naar de daad. De klemtoon ligt net ergens anders: geen voorspelbeesten, maar voorspelbeesten.

Dieren die de uitslagen van voetbalwedstrijden kunnen voorspellen. Je ziet ze bij alle grote voetbaltoernooien. In 2010 wist Paultje de Octopus altijd wie er ging winnen. In 2018 was het de Russische Achilles de Kat en onderschat ook onze eigen koe Sijtje niet.

Paultje, Achilles en Sijtje behoren tot een lange traditie van voorspelbeesten. En vooruit, daar mag u Maurice de Hond ook best onder scharen!

Maar, voorspelbeesten worden bedreigd. Door kunstmatige intelligentie. Computers die de uitslag kunnen voorspellen.

Fontys doet daar niet aan mee. Jammer, want we hebben een fantastische lector AI: Gerard Schouten, die zomaar de Paultje de Octopus van 2021 had kunnen worden. Een gemiste kans, lijkt mij.

Of misschien ook niet. Immers, de computervoorspellingen zijn nog verre van betrouwbaar. Ze zitten er meestal naast, ondanks ronkende termen als: miljoenen datapunten, variabelen, simulaties en deep learning. De kunstmatige intelligentie van marktleider Sportsradar, bijvoorbeeld, voorspelde Tsjechië als winnaar van het EK.

Yeah, right.

Ik zou er mijn geld niet op inzetten. En daar ligt de sleutel. Als je wilt weten wie het toernooi wint, dan kun je het beste bij de bookmakers kijken. Die voorspellen Frankrijk, en ze hebben bijna altijd gelijk, anders kost het ze geld. Hoe ze het doen, weet ik niet. Waarschijnlijk gezond verstand. Frankrijk, logische keuze.

Maar misschien, en dat vind ik een fijne gedachte, hebben ze ergens in het allerdiepste geheim toegang tot een eigen voorspelbeest!

Misschien heet ie wel Bookie de Leeuw.

Of vindt u dat te voorspelbaar?

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Bert van der Moer
19
June
2021
Is 'intelligentie' en 'voorspellen' sowieso al niet met elkaar in tegenspraak ?
Flip
18
June
2021
Goud haantje?
Diana
18
June
2021
Rupsje Nooitgenoeg?
Frans
18
June
2021
Pelikaan de Predictor?
Leontien
21
June
2021
Gokgrage gerbil Gerry
Rens
21
June
2021
Nou vooruit, dan breng ik hem zelf maar in: Mem-vis Depay