COLUMN, Tina ten Bruggencate,
05
december
2023
|
09:30
Europe/Amsterdam

Voetbal is emotie

“Sssst”, zei ik laatst tegen mijn kinderen, “Ik ben voetbal aan het kijken.” Daar schrokken ze zichtbaar van, want ik heb helemaal niks met voetbal. Ik weet niet wat buitenspel is en als Nederland meedoet aan een EK of WK hoop ik dat ze snel eruit liggen. Want wat een hoop toestanden en hysterie om zo’n stom spelletje met een stelletje verwende rijke voetballers waar ik niks mee gemeen heb. De oranjekoorts gaat dan ook volledig aan mij voorbij. Als heel Nederland voetbal aan het kijken is, lees ik een boek of kijk ik naar iets op Netflix.

Zoekend op Netflix stuitte ik afgelopen weken op de documentaire ‘Beckham’, over de Engelse voetballer David Beckham. Omdat ik wel geïnteresseerd ben in de Spice Girls en in mode en omdat David Beckham is getrouwd met Posh Spice, oftewel Victoria Adams, ging ik toch eens kijken.

En toen snapte ik een aantal zaken, waaronder vooral ‘voetbal is emotie’. Toen mijn kinderen mij iets vroegen zat ik midden in de wedstrijd Engeland tegen Argentinië uit 1998. Na de actie van David tegen Argentinië (gevolg rode kaart) en de daaropvolgende maandenlange haatcampagnes tegen hem, moest ik stiekem een traantje wegpinken. Vooral toen de supporters massaal ‘Er is maar één David Beckham’ begonnen te zingen. En iedereen weer van hem begon te houden. Behalve dat voetbal dus klaarblijkelijk soms emotie is leerde ik het volgende:
- Engelsen zijn toch wel een extreem emotioneel volk (en niet onderkoeld zoals soms wordt aangenomen)
- De Engelse pers is best eng (denk ook aan hun acties tegen Lady Diana en recenter Meghan Markle)
- Mannen worden (gemeen maar waar) knapper als ze ouder worden, in ieder geval David Beckham wel
- Manchester United is een stoer team met mannen die allemaal elkaars ‘back’ hebben
- Imker zijn is een leuke hobby
- Sir Alex Ferguson (de trainer) is een toffe peer

Dus vanaf nu ben ik fan van David Beckham, van sir Alex Ferguson en van Manchester United (ik mag Man U zeggen), alhoewel ik geen enkele voetballer zou kunnen noemen die er speelt of trouwens binnen welk ander voetbalteam dan ook.
Maar toch.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.