Tilburg,
02
oktober
2020
|
10:20
Europe/Amsterdam

Viervoeters zorgen voor actie in studentenhuis

Werelddierendag, dé dag om huisdieren eens flink te verwennen, staat zondag op de agenda. Twee Fontys-studenten vinden het fantastisch om met een huisdier in een studentenhuis te wonen. “Als ik een dag vrij ben, verplicht hij mij om naar buiten te gaan.”

“Onze huiskat Charlie woont hier al acht jaar”, vertelt journalistiekstudent Leon Ruesink. Leon Ruesink met studentenhuiskat Charlie.“Hij is samen met de oudste huisgenoot hier komen wonen.” De twaalf jaar oude kater behoort onderhand tot het meubilair in zijn studentenhuis in Tilburg. “Hij verschijnt af en toe uit het niets in je kamer. Charlie komt ook weleens bij je in bed liggen, zodat je hem lekker kan kriebelen. En hij krabt nooit.”  

Heel druk
Emma van Nuland studeert ook journalistiek in Tilburg en is de trotse eigenaar van hond Brammetje, een jonkie van 1 jaar. “Hij is heel druk, houdt ervan om op je schoot te kruipen en loopt een beetje als een pasgeboren hert. Officieel is een hond geen puppy meer na het eerste levensjaar, maar de energie van een puppy is hij niet verloren.”  

“Het is heel gezellig met hem. Als ik thuiskom is hij er altijd en als ik een dag vrij ben, verplicht hij mij om naar buiten te gaan. Dat draagt echt veel bij aan mijn eigen welzijn. De meeste studenten gaan thuis op de bank hangen op een vrije dag. Dat kan niet met zo’n viervoeter in huis.”  

Verantwoordelijkheden 
Een hond brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee, weet Emma. Je kunt bijvoorbeeld niet elke avond in de kroeg gaan staan. “Je moet er veel tijd en energie in stoppen. De aanschaf van Brammetje was een idee van mij en mijn vriendin, met wie ik samenwoon in ons Eindhovense studentenhuis. We stemmen de verantwoordelijkheden op elkaar af, waardoor we onszelf wel een hond kunnen veroorloven.”  

Bij een huiskat is het anders, die hoef je niet elke dag uit te laten. Charlie heeft zelfs een aantal huisfeestjes bijgewoond.

Charlie hoort na al die jaren bij het meubilair.“Meestal zetten we hem dan in de keuken of laten hem naar buiten”, aldus Leon. Een keer zat de kater tijdens zo'n feestje in de keuken met de deur op slot, maar de volgende dag niet meer. Iemand had de deur geopend. Tot onze grote verbazing stond er op de grond een pannetje met een drol erin. We weten nog steeds niet of Charlie erin had gepoept of een feestganger.”  

Dierendag 
Charlies baasjes hebben nog niets gepland voor dierendag. “Ik weet dat veel mensen snoepjes halen of van die bakjes met duur kattenvoer”, zegt Leon. “Hij is niet echt van de speeltjes.”  

Emma had afgelopen week al iets besteld voor haar hondje. “We kochten een verrassingsbox met koekjes en speeltjes. We konden niet wachten om het te geven, dus Brammetje heeft het allemaal al uitgepakt."

"Er staat verder nog niks gepland op dierendag zelf, maar als het mooi weer is gaan we een lange wandeling maken.”  [Kasper Wienk

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.