Eindhoven,
29
mei
2020
|
09:30
Europe/Amsterdam

Videovergaderen is niet om te lachen

In een voetbalkleedkamer de rechtsachter met de natte punt van je handdoek keihard tegen zijn naakte billen slaan. Grappig! ’s Morgens hetzelfde doen bij je vrouw die net uit de douche stapt: niet grappig.

Dezelfde grap, andere timing. Een grap moet goed zijn, maar een grap moet vooral goed getimed zijn. Ik heb er talent voor, vind ik zelf. Dat komt op het werk vooral tot uiting tijdens vergaderingen. Grapje hier, plaagstootje daar, precies goed getimed. En hartstikke waardevol.

Een goed getimede grap brengt de energie terug, haalt de spanning eraf, stelt iets moeilijks aan de kaak of zorgt ervoor dat je soms gewoon even lekker met zijn allen kunt lachen. Ik kan dat zo goed, dat ik soms dacht: hoe vergaderen die mensen zonder mij?

Inmiddels weet ik het. Videovergaderingen zijn namelijk altijd humorloos. Misschien vindt u van niet, maar dan heb ik een vraag aan u: weet u het zeker? Of legt u de lat voor humor nogal laag? De onmisbare timing voor een goede grap is namelijk niet te doen.

Gevatte opmerking? Helaas, iemand anders praatte er net doorheen. Wacht je op je beurt, dan wordt de grap geforceerd. Soms zelfs pijnlijk. En je hand opsteken, zoals tegenwoordig kan met MS-Teams, is meer iets voor kleuters met een kleine blaas.

Er is al veel geschreven over videovergaderingen, maar de humorloosheid is het ergste én onderbelicht. Videovergaderingen zijn het terrein van notulisten, cijferneukers, slijmballen, oliemannetjes, uitweiders, bezwaarmakers, plannenmakers, veelpraters, zwijgers, lijstjeskoningen en rondvraagridders.

Voor hofnarren is geen plaats.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Martijn Derksen
02
June
2020
Humor wordt nog steeds niet serieus genomen helaas en kei hard nodig in deze tijd. Vandaar dat ik een e-learning van harte aanbeveel die ik gisteren heb afgerond: https://malincaverwiel.nl/e-learning-humor/ (Mooi stukje professionalisering voor docenten en medewerkers.)
Lars Borghouts
02
June
2020
Er valt daarentegen wel heel vaak wat uit te lachen in een videovergadering. En dat is ook wat waard.
Rens
04
June
2020
Ik vroeg me al af of naast 'het handje' in Microsoft Teams er ook een 'rollen met de ogen' icoontje kon worden toegevoegd.... wel zo makkelijk.
Hans Bezemer
29
May
2020
Ik snap niet, waarom videovergaderen nodig is. Of ueberhaupt vergaderen. Ik heb hele compilers en website ontwikkeld over de email. Als je weet waar je naar toe wilt hoef je het niet zonodig elke keer over de te volgen weg te hebben.
Vergaderen is vooral handig als het brisant wordt, want vergaderen heeft weinig zin als je het eigenlijk al eens bent. Dan hoef je niet zo nodig te kijken naar lichaamshouding en luisteren naar het "onuitgesprokene". ASCII-7 is dan meer dan genoeg.
Daarom ontbreekt in het rijtje "notulisten, cijferneukers, slijmballen, oliemannetjes, uitweiders, bezwaarmakers, plannenmakers, veelpraters, zwijgers, lijstjeskoningen en rondvraagridders" prominent een beroep: politicus.
Huub
29
May
2020
Tja, misschien moeten we humor via de computer maar aan de computer overlaten. Dan kan die de grappen maken, en hoeft Teams alleen maar een lach-module te hebben die ook gebruikt wordt bij talkshows...

https://wwwhome.ewi.utwente.nl/~anijholt/artikelen/ctit24_2002.pdf