Eindhoven,
05
juli
2022
|
14:35
Europe/Amsterdam

Via TikTok op zoek naar nieuwe klasgenoten

De overstap van de middelbare school naar het hbo is op meerdere fronten spannend voor veel aankomende studenten. Want gaan ze hun studie wel leuk vinden? En leren ze genoeg mensen kennen? TikTok kan in dat laatste geval een hulpmiddel zijn.

Leerlingen die onlangs geslaagd zijn en hun studiekeuze inmiddels hebben gemaakt, bereiden zich voor op het komende schooljaar. Een jaar met veel nieuwe indrukken, nieuwe lessen, een nieuwe school en nieuwe klasgenoten. En ja: dat kan best spannend zijn. Zeker als je in je uppie die overstap moet maken.

Veel reacties
Neem Verna. Zij gaat in september Rechten studeren in Tilburg en stapt daarmee een compleet nieuwe wereld in. Er wordt afscheid genomen van haar middelbare school en alle vriendschappen die ze daar opbouwde. Tijd voor een nieuw avontuur, met hopelijk een nieuwe groep vrienden. Via TikTok doet ze een oproep aan alle mensen die dezelfde plannen als zij hebben, in de hoop zo vast contact te kunnen leggen voor het komende schooljaar. 

Verna“Ik heb al veel reacties gekregen”, zegt ze. “Vooral van mensen van mijn eigen school. Nadat ik me voor de studie had ingeschreven, hoorde ik van iemand uit mijn klas dat die dezelfde opleiding gaat doen.”

Helemaal alleen stapt Verna over twee maanden het Fontysterrein dus niet op. Iets dat ze overigens sowieso al niet van plan was. Er is namelijk ook nog de introweek, waar Verna zeer waarschijnlijk bij aanwezig is. “Ik ben heel erg benieuwd. Misschien maak ik daar al wel nieuwe vrienden.”

Meteen overtuigd
NoaDoor naar Noa, die vanaf het nieuwe schooljaar net als Verna regelmatig in Tilburg te vinden zal zijn. Zij laat zich opleiden tot docent Maatschappijleer. “Na een meeloopdag bij Fontys was ik overtuigd. Ik vond meteen aansluiting. De sfeer was supergezellig en verwelkomend”, vertelt ze over de keuze om bij Fontys te gaan studeren.

Noa kent als rasechte Dordtenaar amper mensen die in Tilburg wonen. Laat staan mensen die dezelfde studie gaan doen. Maar daar komt - kijkend naar haar enthousiasme - vast snel verandering in. “Ik ben een sociaal persoon en stap snel op mensen af. Ik hoop dat ik door mijn gezelligheid vrienden maak. Gewoon in de klas naast iemand gaan zitten en een gesprekje aangaan. En natuurlijk is er ook nog de introductieweek.”

Slechts van twee mensen weet ze inmiddels dat ze ook in Tilburg gaan studeren. Wederom dankzij een TikTok-filmpje. “Het viel helaas vies tegen hoeveel reacties ik op mijn bericht heb gekregen. Ik heb maar twee mensen gevonden, waarvan ik er eentje al kende.”

Expert
En dan is er ook nog Noortje, al een jaar bezig met haar verpleegkundeopleiding en dus een expert op het gebied van nieuwe-mensen-leren-kennen-als-je-net-aan-een-studie-begint. Dat een oproep via TikTok kan werken om klasgenoten te ontmoeten, weet Noortje als geen ander. Zij plaatste er vorig jaar namelijk ook eentje. 

Noortje“Ik kreeg hier aardig wat reacties op, maar eerlijk gezegd heb ik er toen niet veel mee gedaan. Later ben ik de reacties terug gaan lezen en kwam ik nog wel wat bekenden tegen. Verschillende huidige klasgenootjes hebben erop gereageerd.”

Maar Noortje ging ook op een andere manier op onderzoek uit. Toen haar klassenlijst ruim voor de start van het schooljaar online kwam te staan, zocht ze via Instagram naar namen van haar toekomstige klasgenootjes. “Ik kwam op die manier al vóór de introweek in contact met een meisje waar ik het nu supergoed mee kan vinden.” Nog een tip voor nieuwe studenten dus. [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.