Eindhoven,
10
september
2018
|
11:15
Europe/Amsterdam

Verstand en Gevoel

In de Volkskrant lees ik dat het onderwijs alleen gered kan worden door het eerst tot de grond toe af te breken. Althans, volgens leraar en columnist Ton van Haperen. In Trouw zegt de Britse onderwijsexpert en oud-leraar natuurkunde Dylan Williams dat we moeten stoppen met het geven van cijfers en stapels toetsen. Ook bij Fontys loopt een aantal medewerkers rond die helemaal klaar is met deze 'toetsdrift'. 

Mijn dochter van 12 is net begonnen op de middelbare school. Dank je wel, Ton en Dylan.
Hoe sta je als ouder hier eigenlijk in? Verstand en gevoel wisselden elkaar af bij mij die eerste dagen. Vorige week had ik een ouder-informatieavond van mijn dochter en alle ouders mochten plaats nemen op de plek waar hun kinderen in de klas zaten. Dat was leuk. Maar terwijl ik melancholisch wegdreef werden de messen geslepen. Enkele ouders reageerden fel bij de eerste beste informatiegolf die op hen afkwam. Ik schrok van de vooringenomen frustratie bij sommige moeders en opgekropte irritatie bij diverse vaders.

Ik schrok ook van de onafhankelijkheid van mijn dochter na twee dagen middelbare school. Na een verstandig gesprek met mezelf voelde ik me al weer een heel stuk beter. Zo zie je maar dat het verstand gewoon een handig apparaatje is om je gevoel te manipuleren. We gaan dat onderwijs dus niet tot de grond toe afbreken, meneer Van Haperen. Dat stoppen met het geven van cijfers vind ik echter wel iets hebben. Al was het alleen maar zodat ik kan zeggen dat het Nederlands elftal heeft gespeeld tegen Frankrijk. Einduitslag? Die was er niet.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.

 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Wilfried
17
September
2018
:) Feest van herkenning; de houding van de ouders tijdens een informatieavond.
Willem van de Werff
12
September
2018
In mijn schooltijd kregen we nog 'n echt rapportboekje mee naar huis op de lagere school. M.gr. Willem (64)