Eindhoven,
10
januari
2022
|
11:06
Europe/Amsterdam

Verlengde lockdown ‘harde klap voor studenten’

Terwijl het basis- en voortgezet onderwijs vandaag weer opengaan, blijft de lockdown in het hoger onderwijs en het mbo deze week van kracht. Tot grote teleurstelling van studentenorganisaties.

Vanwege het torenhoge aantal coronabesmettingen onder 18- tot 30-jarigen besloot het kabinet op 3 januari om de maatregelen in het hoger onderwijs en mbo nog niet te versoepelen. Studenten hebben dan langer de tijd om een boosterprik te halen. 

Tot zaterdag 15 januari wordt er afstandsonderwijs gegeven. Net als voor de kerst mogen studenten wél naar de instelling komen voor tentamens, praktijkgericht onderwijs en de bibliotheek. Op 14 januari bekijkt het kabinet opnieuw of het hoger onderwijs weer open kan. 

Teleurgesteld 
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Ama Boahene spreekt van een harde klap. “De veerkracht van veel jongeren is op”, stelt voorzitter Ama Boahene in een persbericht. Ze is niet erg optimistisch: “Veel instellingen zullen nu besluiten om de komende onderwijsperiode volledig online te geven. Het is niet te doen om steeds te wisselen tussen fysiek en online onderwijs. Dat betekent voor studenten dus dat ze de komende maanden weer thuiszitten.” 

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt het ‘een flinke domper voor studerend Nederland’. Volgens voorzitter Lisanne de Roos blijkt uit allerlei onderzoeken dat de mentale schade van een lockdown ‘enorm’ is voor studenten en dat de kwaliteit van volledig online onderwijs veel te wensen over laat. 

“Toch lijkt het demissionaire kabinet al deze signalen te negeren en blijft het hoger onderwijs dicht, met alle gevolgen van dien.” Het zou volgens de studenten niet meer moeten gaan over de vraag óf het onderwijs open kan, maar hoe. 

Coronapas 
De meningen over hoe het nu verder moet, lopen flink uiteen. Zaterdagmiddag was er een demonstratie op de Dam in Amsterdam tegen de lockdown in het hoger onderwijs. Er deden een kleine honderd mensen aan mee. 

De actiegroep Studenten voor open onderwijs, mede-initiatiefnemer van de demonstratie, is bovendien fel tegen de invoering van de verplichte coronapas in het hoger onderwijs. Een petitie daartegen werd inmiddels drieduizend keer ondertekend. 

Strenger 
Maar er zijn ook studenten die juist strengere maatregelen willen. In december groeide de ongerustheid onder studenten over de aanwezigheidsplicht bij colleges en tentamens. Om studievertraging te voorkomen zouden namelijk ook studenten met corona-achtige klachten naar de campus komen. 

Nog altijd is anderhalve meter afstand houden niet verplicht bij praktijkgericht onderwijs, en je hoeft ook geen mondkapje te dragen als je eenmaal zit. 

In Vlaanderen is het hoger onderwijs niet in lockdown gegaan. Maar vanwege de opmars van de omikronvariant hebben Vlaamse universiteiten wel extra voorzorgsmaatregelen genomen. Bij de Katholieke Universiteit Leuven geldt vanaf vandaag een mondkapjesplicht voor alle studenten, ook als ze zitten tijdens college, in de bibliotheek of als ze een schriftelijk tentamen doen. 

Tijdens mondelinge tentamens moeten student en docent een medisch FFP2-mondkapje dragen. De universiteiten van Antwerpen en Gent gaan deze mondkapjes zelfs bij alle tentamens verplicht stellen. Ze hebben er tienduizenden van ingekocht en delen ze straks bij de ingang van de tentamenzaal uit.  [HOP]
 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.