november
2023

Verkiezingsuitslag: studenten blij en geschrokken

De PVV op één, GroenLinks-PvdA op twee en VVD op drie. Wat vinden studenten van deze uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen? BRON maakte een rondje op Campus Stappegoor.

ICT-student Sjoerd is blij met de winst van PVV. “Ik heb zelf ook op deze partij gestemd, dus het is fijn om te zien dat zij bovenaan staan. Ik weet alleen niet hoe de coalitie eruit gaat zien. Veel partijen roepen al jaren dat ze niet met de PVV willen samenwerken, dus het is nog maar de vraag hoe die formatie gaat lopen.”

Sjoerd stemde onder andere op de PVV wegens de veranderingen die de partij nastreeft, bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting. “Nederlandse gezinnen die een woning nodig hebben komen niet in aanmerking omdat immigranten voorrang krijgen. Dat is de afgelopen twaalf jaar verkeerd gegaan en daar wil de PVV iets aan doen. Nederlanders hebben laten zien dat ze klaar zijn met de manier waarop de afgelopen jaren geregeerd is, dus ik hoop ook echt dat er veranderingen gaan komen.”

‘Niet eerlijk’
Studiegenoot Justin stemde op de nummer twee: GroenLinks-PvdA. “Dit partijprogramma staat redelijk dicht bij mijn eigen standpunten. Daarnaast vind ik het niet eerlijk om alles op één bevolkingsgroep af te schuiven, zoals de PVV doet.”

Daar kunnen Melissa en Hiba, twee studenten Recht en van Islamitische afkomst, zich in vinden. “Aan de ene kant vind ik dat Wilders echt goede standpunten en doelen voor de toekomst heeft, zoals dat basisschoolkinderen minder mee moeten krijgen van LGBT”, steekt Melissa af. “Maar op sommige vlakken ben ik het totaal niet met hem eens.” Hiba vult aan: “Wilders wil minder Islamisering. Sterker nog, dat wil hij stoppen. Dat is jammer. Maar hij vindt ook dat alles te duur is geworden, zoals de boodschappen, en dat mensen in de zorg meer moeten gaan verdienen. Dat zijn allerlei zaken waar wij in het dagelijks leven ook mee te maken krijgen. Dat hij daar iets aan wil doen vind ik alleen maar goed.”

Afwachten
Of alle plannen van de PVV, zoals het tegengaan van de Islamisering in Nederland, ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden, is volgens beide studenten nog maar de vraag. “De kans is groot dat GroenLinks-PvdA een van de coalitiepartijen is. Die steunen dit standpunt niet, dus wie weet komt het nog wel goed. Aan de andere kant zijn in Frankrijk ook bepaalde regels doorgevoerd met betrekking tot het Islamitische geloof (zoals het dragen van een abaya op scholen en het monitoren van moskeeën, red.), dus het wordt even afwachten.”

Dat GroenLinks-PvdA op de tweede plek is geëindigd, schokt economiestudent Scott. “De PVV op één had ik wel verwacht, maar dat GroenLinks-PvdA boven de VVD is uitgestegen, had ik nooit verwacht.” Medestudent Sam is blij met de PVV, omdat ze daar ook zelf op stemde. “Mijn moeder werkt in de zorg, op de intensive care, en heeft veel meegemaakt. Ook tijdens de coronapandemie. Wilders' standpunten over de zorg sluiten goed aan bij wat ik vind, dus van deze uitslag werd ik best blij.” [Noëlle van den Berg]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Alexander
2023
Tijd om in gesprek te gaan met mensen met andere meningen. En te beginnen aan oplossingen.
Verdrietig
2023
Wow. De “schok” is over een partij die volgens bestaande grondrechten en mensenrechten de maatschappij voor iedereen fijn wil maken en daardoor de rijkste 10/15% iets meer te laten bijdragen, en de blijdschap en normalisering is er voor een partij die voorstellen doet die tegen grondrechten en mensenrechten ingaat, maar erger, die ten onrechte “anderen” de schuld van alles geeft en wil uitsluiten, terwijl het echte probleem in ons kapitalistische marktdenken zit (wat handig gefaciliteerd is de afgelopen 20 jaar vooral door VVD, een partij waar PVV uit geboren is).

Zo’n 70% van de stemmers heeft niet PVV gekozen, maar dit stukje is de afspiegeling van het sentiment bij Fontys op dit moment. Terwijl tegelijkertijd veel van onze studenten en docenten zich een heel stuk onveiliger voelen door deze uitslag.

Precies de toon die dit soort uitslagen mogelijk heeft gemaakt.