Eindhoven,
15
november
2023
|
14:49
Europe/Amsterdam

Verkiezingskoorts leeft nog niet onder studenten

De verkiezingen staan voor de deur. Over precies een week kan er weer massaal gestemd worden voor een nieuwe Tweede Kamer. Tijd dus om je te verdiepen in alle partijen en hun standpunten. Of toch niet…?

Om te pijlen of er sprake is van verkiezingskoorts onder Fontysstudenten, deed Bron een rondje op de campus. Daaruit blijkt dat er nog maar weinig studenten zijn die al precies weten waar ze op willen stemmen. De een twijfelt nog tussen twee of drie partijen, de ander moet nog beginnen met het voorbereidende werk.  

Dat laatste geldt niet voor International Business-student Hidde. Hij heeft de kieswijzer al ingevuld en het nodige uitzoekwerk gedaan. “Volgens de stemwijzer zou ik op VVD of D66 moeten stemmen, maar ik heb niet meer zoveel vertrouwen in de VVD", zegt hij. “Hun standpunten interesseren me wel, maar sinds het kabinet met Mark Rutte uit elkaar is gevallen, vraag ik me af of ik mijn stem wel aan deze partij wil geven.”

HiddeEen andere partij die in het kieswijzersrijtje van Hidde voorkomt, is Forum van Democratie (FvD). De student is geen fan van partijleider Thierry Baudet, maar kan zich wel vinden in bepaalde punten uit het programma. “De FvD is voor een goedkoper leven in Nederland en daar sta ik volledig achter. Maar aan de andere kant vind ik elektrische voertuigen ook belangrijk, en daar staat Forum dan weer niet voor.”

Voor en tegen
Student Kadir heeft hetzelfde: de partij van Thierry Baudet spreekt hem enigszins aan, maar er zijn ook punten waar hij niet achterstaat. “Ik ben gelovig en Thierry is tegen de komst van nieuwe moskeeën. Dat zou een reden zijn waarom ik niet op hem zou stemmen. Maar hij heeft ook punten waar ik wél achter sta. De gedachte dat er maar twee geslachten zijn, bijvoorbeeld. Ik ben er nog niet uit wat ik ga doen.”

Kadir (rechts) en zijn studiegenoot Hassan (links)Elise en Tanno noemen armoede en het klimaat als pijlers waar zij het meest naar kijken. Maar op welke partij ze willen stemmen? Daar kunnen ze nog geen antwoord op geven. “Ik heb me er nog niet in verdiept’, zegt Tanno. “Het wordt mijn eerste keer stemmen, maar voor ik dat ga doen, moet ik me eerst nog even goed inlezen en wat debatten gaan volgen.”

Voor Elise wordt het haar tweede stemronde. Zij hoopt wat wijzer te worden door een kieswijzer in te vullen en rondvraag te doen in haar omgeving. “Zo wil ik erachter komen wat andere mensen doen en vinden, in de hoop dat ik op die manier mijn horizon kan verbreden.”

Familie
Veel van de ondervraagde studenten gebruiken de kieswijzer als meetpunt, maar die zorgt niet altijd voor het optimale resultaat. Bij Communicatie-student Britt kwam BBB naar voren, maar daar wil ze eigenlijk niet op stemmen. “Mijn hele familie is voor het CDA betrokken bij de gemeentelijke politiek, dus zij proberen me over te halen om op het CDA te stemmen. Of ik dat ga doen, weet ik nog niet. Eigenlijk interesseert de politiek me niet genoeg. En bovendien snap ik sommige dingen ook echt niet. Als ik een bepaald standpunt zie, denk ik: daar heb ik niks mee te maken.”

Annabel en BrittPijlers waar ze wel naar kijkt, zijn studentenzaken zoals rente op de studieschuld en de woningmarkt. Standpunten waar ook studiegenootje Annabel op aanslaat. Haar stem gaat hoogstwaarschijnlijk naar VOLT. “De vorige keer heb ik op VOLT gestemd, dus ik denk dat ik dat nu weer ga doen. Wat me aantrekt bij deze partij is dat iedereen, ook al ben je slecht ter been of wat dan ook, overal welkom is. Dat vind ik heel belangrijk.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Wim van de Riet
15
November
2023
'Tijd dus om je te verdiepen in alle partijen en diens standpunten' In dit geval was 'dier' (vrouwelijk of algemeen meervoud) juist geweest. De vorm 'hun' is in dit geval gebruikelijker.