Eindhoven,
13
juni
2019
|
09:24
Europe/Amsterdam

Verkeerde zuinigheid

Buffers wil onze minister van financiën aanleggen. Grote buffers. ‘Voor als het tegenzit’, zo twitterde hij nog maar eens op 8 juni. De staatsschuld aflossen dus. Want daar moeten we onze (klein)kinderen niet mee opzadelen.

Nu heeft Wopke Hoekstra een MBA behaald aan een prestigieuze businessschool. Maar van macro-economie begrijpt hij helemaal niks.

Hoekstra kijkt naar de overheidsfinanciën met een micro-bril. Alsof de overheid op eenzelfde manier een sluitend huishoudboekje moet hebben als een bedrijf of een gezin. Het is een elementaire fout die vaak gemaakt wordt, ook door studenten merk ik regelmatig. Wat duiding kan dus geen kwaad.

De schuld van de één is per definitie het bezit van een ander. De overheidsschuld is een bezit van sparende burgers. Zonder staatsschuld zou de particuliere sector als geheel niet eens een netto spaarsaldo kunnen hebben. Op macro-niveau is die staatsschuld een schuld aan onszelf. Onze (klein)kinderen erven naast de schuld ook de obligaties die daar tegenover staan. Niets aan de hand dus.

Onze kinderen erven bovenal de gevolgen van beleid, zowel goed als slecht. Dat is waar het echt om zou moeten gaan. Een overheid die nalaat om essentiële investeringen te doen, zadelt het nageslacht op met een uitgemergelde publieke sector, slecht onderwijs en een verwaarloosde infrastructuur.

Zo stond in het Financieele Dagblad van 11 juni dat noodzakelijk onderhoud aan wegen en bruggen onvoldoende plaatsvindt omdat er volgens de begrotingsafspraken ‘geen geld’ voor is. Dat is totale waanzin. Met een overschot op de begroting van ruim 11 miljard is er ruimte genoeg. Maar Hoekstra lost dus liever de staatsschuld verder af, terwijl die met 52% van het nationaal inkomen al ruim onder de Europese normen ligt.

Hoekstra wil nu wegens dat ‘geldgebrek’ voor sommige projecten private investeerders aantrekken hetgeen zo mogelijk nog idioter is aangezien de overheid nu tegen recordlage rentes kan lenen.

Verkeerde zuinigheid is de titel van deze column maar het is erger dan dat. Het is obsceen en stupide begrotingsfetisjisme. Te lage buffers zijn niet ons probleem, minister Hoekstra. Het probleem dat bent u.

Ewoud Jansen is docent Finance & Accounting bij de opleiding International Business. Met enige regelmaat worden van hem blogs en opiniestukken gepubliceerd door allerlei media, waaronder Bron. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.