Eindhoven,
13
januari
2021
|
13:59
Europe/Amsterdam

Verkeerde studiekeuze is niet het einde van de wereld

Ieder jaar lopen honderden studenten vast met hun studie. Zoals Mike, die zeker wist dat hij iets met wiskunde wilde, totdat hij aan zijn studie begon. Studiekeuzeadviseur Elke Rooijakkers zette hem op een ander spoor. 

Hulplijn Student

In de zesdelige serie Hulplijn Student geeft Bron elke maand inzicht in een probleem, vraag of twijfel van een student en hoe hij is geholpen. Vandaag deel 1: 'Studietwijfel'.

Mike, student Toegepaste Psychologie.Mike: ‘Ik voelde me niet thuis’
Mike studeerde Toegepaste Wiskunde bij Fontys, maar kwam er in zijn eerste jaar achter dat de studie niet bij hem paste. “Op de middelbare school was ik goed in wiskunde en dus was de keuze voor de Fontys-opleiding Toegepaste Wiskunde snel gemaakt. Maar eenmaal op de opleiding bleek het voor mij geen match.” 

Dat één en één in het leven niet altijd twee is, daar kwam Mike al in de eerste maanden van zijn studie achter. Hij voelde zich niet thuis in de wereld van getallen en miste de klik met zijn medestudenten. De studie kostte hem steeds meer energie en gaf hem geen voldoening.  

Na een gesprek hierover met zijn studentcoach belandde hij bij het heroriëntatietraject Explore. Voor Mike was dat een gouden greep, zo zegt hij zelf. 

Bewustwording
In een traject van twee tot drie maanden werken de studenten bij Explore in groepsverband aan hun bewustwording en persoonsvorming. Tijdens zes bijeenkomsten en een coachgesprek komen zo kwaliteiten, interesses en voorkeuren vanzelf naar boven. Bij Mike leidde dat tot een weloverwogen keuze voor de opleiding Toegepaste Psychologie. 

“De keuze voor Toegepaste Psychologie was voor mij heel duidelijk. Ik voelde geen twijfel dit keer en had ook meteen goede aansluiting bij mijn studiegenoten. Ik zit nu in mijn tweede jaar, ik haal goede cijfers en krijg er elke dag energie van om met mijn studie bezig te zijn. Ik ben helemaal op mijn plek.” 

Studiekeuzeadviseur Elke Rooijakkers.Elke Rooijakkers: ‘Jezelf leren kennen’ 
Zelfkennis is heel belangrijk, benadrukt studiekeuzeadviseur Elke Rooijakkers, bij wie Mike aanklopte. “De studenten die vastlopen moeten even pas op de plaats maken en tijd nemen om zichzelf te leren kennen. Ze moeten erachter komen wie ze zijn, waar hun kwaliteiten liggen en waar ze energie van krijgen. Het gaat hierbij ook om een stukje persoonsvorming.”
 

Voor Rooijakkers geeft het voldoening om studenten weer op het goede spoor te krijgen. “Soms betekent dat een nieuwe studie binnen Fontys, soms betekent het een vroegtijdig einde van het studentenleven of een overstap naar het mbo of de universiteit. Als de keuze maar weloverwogen is.” 

Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om de juiste studiekeuze te maken, denkt Rooijakkers. “Er zijn zoveel studies, zoveel mogelijkheden. De druk om goed te kiezen wordt steeds groter. Daarnaast heeft studievertraging ook financiële consequenties waardoor studenten zich soms gevangen voelen binnen hun studie.” 

Regie bij student 
Doorgaan met een studie die je niet ligt, is volgens Rooijakkers niet de oplossing. “Als je twijfels hebt, bespreek die dan met je studentcoach of neem alvast een kijkje op Fontyshelpt. Wij bieden verschillende trajecten en programma’s om studenten weer op weg te helpen. Maar de regie, die ligt uiteindelijk bij de student.”
 [Tekst: Ivo van der Hoeven - fotografie: Charlotte Grips]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Reyhan
23
May
2022
Hallo, ik merk dat ik interesse hierin heb, wanneer kan deze gesprek plaatsvinden?