Eindhoven,
14
juni
2017
|
16:25
Europe/Amsterdam

Vereniging zoekt student (m/v)

Extra inspanning om ledenaantal te handhaven

De afschaffing van het beurzenstelsel heeft de studiedruk verhoogd en de belangstelling voor studie- en studentenverenigingen onmiskenbaar verlaagd. De Tilburgse Studentenvereniging Plato heeft voor het eerst sinds jaren zelfs weer een ‘lentelichting’ moeten werven om het ledental op peil te houden. "We hebben al jaren rond de 700 leden, maar moeten nu veel meer moeite doen om dit aantal te halen.”

Shawn Vos is voorzitter van Plato, volgens eigen zeggen de grootste vereniging van Tilburg. Ongeveer eenderde van de leden studeert bij Fontys. “We hebben extra activiteiten georganiseerd om nieuwe leden aan te trekken in de lenteperiode, zoals feestjes, een diner en een sporttoernooi. We hebben 26 nieuwe leden erbij. We hadden er 30 voor ogen, dus we zijn zeker tevreden.” 

Normaal gesproken is het begin van het studiejaar het enige moment dat je lid kan worden van een studentenvereniging. Volgens Shawn is de lentelichting iets waar studentenverengingen steeds meer naar toe moeten. “Studenten ronden hun studie sneller af en denken langer na over hun studiekeus. Daarnaast willen ze de stad eerst beter leren kennen of hun bindend studie advies halen voordat ze er voor kiezen om bij een vereniging te gaan. Dan is een lentelichting een hele goede optie.” 

Het heeft niet alleen maar nadelen voor verenigingen dat studenten langer nadenken om lid te worden. “De studenten die lid zijn, zijn hele actieve leden. Ze willen er alles uithalen, omdat ze eerder afstuderen en dus korter lid zijn.” 

Foto van huidig bestuur Plato, in het midden voorzitter Shawn Vos

Meer dan ontspanning en gezelligheid 
Niet alleen studentenverenigingen, maar ook studieverenigingen merken aarzelingbij aspirant-leden. “Ze blijven langer thuis wonen”, zegt Petri Karel-Schutte (foto links). “Dat scheelt natuurlijk een hoop geld.” Petri is coördinator propedeuse Pedagogiek in Eindhoven. “Maar het heeft een negatief effect op de studieverenigingen. De thuiswonende studenten hebben vooral nog daar hun vrienden en activiteiten. Jammer, want lid zijn van een studievereniging is heel goed voor het contact met je medestudenten. Ook uit andere leerjaren. Het is niet alleen maar ontspanning en gezelligheid, maar de actieve leden wisselen ook informatie uit over vakken en tentamens.”

Zowel Shawn als Petri zien veel voordelen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling om lid te zijn van een vereniging. “Je leert leiding te nemen, maar ook je verantwoordelijkheidsgevoel neemt toe. En je sociale netwerk groeit enorm”, aldus Petri. 

Waarom tóch afzien van een vereniging
Guy is net afgestudeerd aan de journalistiekopleiding in Tilburg. Toen hij begon met zijn studie heeft hij overwogen om bij studentenvereniging Olof te gaan. “Ik had me verdiept in de vereniging, maar ben uiteindelijk geen lid geworden. Ik was bang dat het niet te combineren was met mijn sociale leven, sporten en mijn studie. Ik verwachtte dat je al gauw twee tot drie avonden per week kwijt bent en die tijd had ik gewoon niet.”

Jeroen studeerde bouwkunde en koos wel voor een studentenvereniging, namelijk Totus. Maar hij haakte alweer af voordat zijn ontgroening was afgerond. “Het kostte me echt te veel tijd en dat ging ten koste van mijn studie. Lid zijn van een studentenvereniging is wel heel leuk, maar na een tijdje gaat het ook vervelen omdat je veel met dezelfde personen omgaat.”

[RdK]

Foto: inschrijftafel bij Plato