Eindhoven,
20
oktober
2021
|
16:04
Europe/Amsterdam

Verdubbeling studenten noopt tot numerus fixus

De opleiding Vastgoed & Makelaardij zit al jaren in de lift. De aanwas is dit jaar zo groot, dat de vier opleidingen Vastgoed & Makelaardij in Nederland gezamenlijk hebben besloten voor volgend studiejaar een numerus fixus in te stellen.

Bij de opleiding van Fontys is het aantal eerstejaars bijna verdubbeld, van 220 vorig studiejaar naar 382 nu. Ter vergelijking: in 2015 waren er 128 eerstejaars. 

Het lijkt voor hand te liggen dat dit komt door de gekte op de huizenmarkt, maar dat is niet het geval, zegt Sylvia Kramer, onderwijsmanager van Fontys Vastgoed & Makelaardij. “Wij leiden niet op voor huizenmakelaar, hoewel je er dat wel mee kunt worden.”

Maatschappelijke problemen
Volgens de onderwijsmanager is haar opleiding vooral populair omdat er veel maatschappelijke problemen zijn, waarin afgestudeerden van haar opleiding een rol kunnen spelen.

“Denk aan leefbare wijken, leegstaande Sylvia Kramerkantoren - nu nog meer door corona -, leegstand in binnensteden en ontwikkelingen door de klimaatcrisis. In de agrarische sector komen bijvoorbeeld boerderijen en grond beschikbaar van boeren die ermee ophouden.”

Baankansen en stageplekken
Er is dus genoeg te doen, maar de huidige toename aan instroom is desondanks te groot om de studenten voldoende te kunnen faciliteren en de kwaliteit van het onderwijs te garanderen.

Daarom is het volgens de manager nodig de instroom te maximaliseren door een numerus fixus in te stellen. “Het gaat dan niet alleen om baankansen, maar ook om stageplekken. Die moeten ook beschikbaar zijn.”

Tot nu toe kan de opleiding de toename behappen. “We hebben extra docenten aangenomen en zijn nog op zoek naar meer. We hebben daarbij een goed netwerk in het werkveld. Alumni van onze opleiding verzorgen gastlessen en helpen bij stageplekken voor onze studenten.”

Motivatiegesprek
Op dit moment kent Fontys geen opleidingen waar een numerus fixus geldt; de laatste waarbij dat het geval was, waren onder meer Verpleegkunde en Fysiotherapie. Vanaf komend studiejaar verandert dat dus, door de nieuwe 'regels' van Vastgoed & Makelaardij.

Vanaf studiejaar 2022/23 neemt de opleiding in Eindhoven nog 350 studenten per jaar aan. Deze studenten worden geselecteerd. Zij krijgen een rekentoets en worden getest op communicatieve vaardigheden. Ook een motivatiegesprek is onderdeel van de selectie.

De numerus fixus geldt ook voor drie andere Vastgoed & Makelaardij-opleidingen in Nederland. “Het is een gezamenlijke actie.” [Petra Merkx]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.