COLUMN, Rens van der Vorst,
20
mei
2022
|
09:37
Europe/Amsterdam

Verbodsborden

Gezond verstand moet je wantrouwen, probeer ik studenten altijd mee te geven. Een oplossing die goed klinkt, is vaak helemaal geen oplossing.  Sterker nog: het is soms het tegenovergestelde.

Een mooi voorbeeld is de MONO-campagne. Je weet wel, waarschuwingsborden langs de weg die oproepen om tijdens het rijden je smartphone niet te gebruiken. Als mensen die borden zien, checken ze of hun smartphone uit staat, waardoor ze zien dat er een berichtje binnen is gekomen (hé, Tante Sjan is jarig), ze daardoor afgeleid raken en er juist méér ongelukken gebeuren.

Verbodsborden werken ook niet altijd. Het zijn vaak suggesties voor wat ook mogelijk is. ‘Verboden rechtsaf te slaan’, verklapt toch dat rechtsaf slaan ook een optie is. Zou dat korter zijn? ‘Niet op de stoelen staan’, brengt mensen op een idee. 

In Amerika hebben ze pas echt veel verbodsborden. Maar, dat wijst dus op onbegrensde mogelijkheden. 

Ooit zag ik in een congrescentrum met van die lange rolbanden een bord dat verbood om met een Segway (een soort elektrische step) op de rolbanden te rijden. Briljant! De volgende dag heb ik meteen een Segway gehuurd. Gaat hard jongen, op zo’n rolband. En het geeft een heel andere dimensie aan Mind Your Step!

In gebouw S3 zag ik ook een mooi voorbeeld. Daar staat een maquette van de nieuwbouw met daarnaast: ‘Verboden aan te raken’ en daaronder: ‘Ook niet aanraken als mensen niet kijken!’ Dus snel even om me heen gekeken, niemand te zien, en lekker aan de maquette gezeten.
Voelde heerlijk.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van  het succesvolle 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Freddy Hurkmans
20
May
2022
Hmm, je begint met een pleidooi om gezond verstand niet zomaar te vertrouwen. Dat terwijl ik juist merk dat gezond verstand me vaak behoedt van stomme fouten.

Zie bijvoorbeeld die MONO-campagne: mijn gezond verstand zegt tegen me dat die campagne een slecht idee is. Blijkbaar is er verschil tussen het gezonde verstand van verschillende mensen.

De rest van je column gaat alleen nog over het fenomeen "niet geeft geen sturing", het gezonde verstand komt helaas niet meer terug. Jammer.
Rens van der Vorst
20
May
2022
Hi Freddy,
Hoezo alleen nog maar, da's juist mooi betoog :). Maar goed, je hebt wel gelijk, ik spring wat associatief rond, en had maar 250 woorden, dus daarom, speciaal voor jou, dit mooie inzicht in oplossingen die goed klinken, maar geen oplossing blijken te zijn: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/fascinerende-wetenschap-hoe-waarschuwingsborden-juist-leiden-tot-meer-doden~b093d9e9/

Ik beloof beterschap, maar ook dat moet je wantrouwen.