Eindhoven,
31
augustus
2020
|
09:00
Europe/Amsterdam

Ventilatie Fontys-panden ligt continu onder de loep

Veel ‘gedoe’ de laatste weken over het coronavirus dat zou kunnen toeslaan in slecht geventileerde ruimtes op scholen. Nu vandaag de campussen weer deels opstarten, rijst de vraag: zijn de Fontys-gebouwen hierop voorbereid? Spoiler alert: ja.

Paniek twee maanden geleden in zorginstelling De Tweemaster in Maassluis: in korte tijd waren 17 van de 22 bewoners en 18 van de 34 medewerkers besmet met het coronavirus. Verdacht werden een bewoner die het virus al had, maar zeker ook het ventilatiesysteem. Volgens het RIVM kan het virus in niet-geventileerde ruimtes blijven hangen in kleine ademdruppels.

Vorige week verscheen de uitslag van het onderzoek door de GGD: die kan geen harde conclusies trekken over de vraag of de ventilatie in Maassluis heeft geleid tot infecties.

Continu proces
“Wat mij geruststelt, is dat daar zo weinig van het virus in de ventilatie is aangetroffen dat men het niet aannemelijk acht dat besmetting via dit systeem is gegaan”, stelt Bas van Gompel. Hij is manager huisvesting en onderhoud bij de Dienst Huisvesting en Facilitaire Zaken van Fontys.

Bas van GompelDie liet na de commotie de luchtbehandeling controleren van de Fontys-gebouwen in alle zeven lessteden. Maar ook daarvoor gebeurde dat al. Het is namelijk een continu proces, zegt hij.

Er is geen aanleiding om onderhoud of vervanging van ventilatiesystemen naar voren te halen. Na de herstart van de fysieke colleges worden ze in de gaten gehouden. Toiletten en wasbakken worden extra doorgespoeld en schoongemaakt.

Expertise
“Een groot voordeel is dat Fontys een grote instelling is met een professionele organisatie voor de huisvesting. We hebben zelf expertise én een aantal partijen gecontracteerd dat ons helpt om die gebouwen in orde te houden.” BAM is de partner voor de luchtinstallaties.

Het belangrijkste is dat die getoetst worden aan het Bouwbesluit van de Rijksoverheid. Het RIVM eist dat het ventilatiesysteem daaraan voldoet en bij Fontys is dat het geval, aldus Van Gompel.

“Maar we hebben ook bekeken welke maatregelen we kunnen nemen volgens het principe ‘baat het niet dan schaadt het niet’. De meest concrete is om ventilatiesystemen langer aan te laten staan dan normaal.”

Geen coronacontrole
Controles op de aanwezigheid van het coronavirus in de installaties kan de Fontys-dienst niet doen, geeft de manager aan. “Kijk maar naar het wekenlange onderzoek van de GGD in Maassluis. Het is niet zo dat je dat even heel snel kunt meten.”

Installaties voor onder meer luchtbehandeling.Ook de oudere gebouwen van Fontys voldoen aan de normen, al worden die getoetst aan het Bouwbesluit bestaande bouw. Voor nieuwbouw gelden strengere regels en worden vaak al de nieuwste technieken geïnstalleerd, zoals CO2-regelinstallaties.

Geen raam open
Nieuwe panden hebben ook niet altijd meer een raam dat je even open kunt zetten. Van Gompel: “Er zijn bij Fontys zeker ruimtes in een gebouw waar dat niet kan. Ook hierin volgen wij de rijksoverheid en het RIVM; daar is niemand die zegt dat het niet verantwoord is om in zo’n ruimte te verblijven.”

Is er wel de mogelijkheid om een raam open te zetten, dan is dat voor de extra luchtverversing aan te bevelen. “Ook hier geldt: baat het niet dan schaadt het niet.”

Zijn advies voor de komende wintermaanden, als het campusleven zich weer voornamelijk binnen afspeelt, klinkt bekend: houd anderhalve meter afstand en blijf thuis bij klachten. “En voor nu geldt al dat we met minder mensen in een ruimte zijn dan waar het ventilatiesysteem voor die ruimte op is gebaseerd. Dat betekent minder vervuiling van de lucht. Dat helpt ook.” [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Peter de Rooij
31
August
2020
Beste heer van Gompel. Het is inmiddels al ruimschoots bekend dat de eisen die bouwbesluit stelt niet gericht zijn op het tegenhouden of verdrijven van virussen als covid 19. Vorige week in het nieuws en de meeste onderhoud beheerders van scholen weten dit. Zie o.a. een vandaag 29 augustus. Wees aub op de hoogte