Venlo,
11
september
2019
|
15:56
Europe/Amsterdam

Venlo en Hasselt maken samen logistiek aantrekkelijk

De logistieke sector in Nederlands- en Belgisch-Limburg heeft het zwaar als het om het vinden van het juiste personeel gaat. Er zijn veel vacatures en logistieke studies zijn niet echt populair. Om daarin verandering te brengen, gaat Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo samenwerken met evenknie PXL in het Belgische Hasselt. Mét Europese subsidie. 

Volgens Danny Jonker, projectleider vanuit Venlo van het project LogistiekLerenZonderGrenzen, waren er in het eerste kwartaal van 2018 bijna duizend vacatures in genoemde provincies. “Er is een beperkte instroom. Logistieke studies zijn ook niet echt populair.” 

De regio’s Venlo en Hasselt staan vanwege hun ligging te boek als Europese logistieke hotspots. Dat het belang van dit grensoverschrijdende project wordt onderschreven, blijkt wel uit de Europese Interreg-subsidie hiervoor van 1,3 miljoen euro. De Nederlandse provincie Limburg draagt 180.000 euro bij, aldus de projectleider.  

De twee hogescholen gaan samen een opleidingsprogramma ontwikkelen, dat berekend is op nieuwe competenties en technieken in de logistiek. Ze gaan zowel studenten als professionals uit het bedrijfsleven en onderwijs hiervoor klaarstomen.  

Trends 
Een aantal trends en innovaties in de logistiek doet gaandeweg zijn intrede, waardoor in de toekomst andere kennis en competenties vereist zijn. “Met name als het gaat om automatisering en robotisering.” 

Je zou denken dat in ieder geval studenten hierop toch grondig worden voorbereid. In de ogen van Jonker, tevens docent aan Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo, wordt er nog te veel in traditionele vormen van onderwijs gedacht. Ondanks de vernieuwing van het curriculum.  

Danny Jonker“Nieuwe vormen zijn webinars en virtual classrooms, die we nog te weinig inzetten. Die twee willen we binnen dit project ontwikkelen voor onze eigen studenten. Maar ze moeten ook te volgen zijn voor werkenden.” 

Barrière 
De samenwerking met PXL in Hasselt is in 2017 ontstaan op de grote logistiekbeurs in München. Logistieke studenten van Fontys krijgen straks de mogelijkheid om in Belgisch-Limburg stage te lopen en omgekeerd. Jonker: “De verschillen zijn klein, maar op de een of andere manier blijft die grens een barrière. Je kunt echt van elkaar leren. 

Om ook zij-instromers uit andere sectoren te interesseren in logistiek, wordt samengewerkt met het UWV en de Belgische variant van deze uitkeringsinstantie, VDAB. Om daarnaast de aanwas vanuit het middelbaar onderwijs te stimuleren, vormen docenten in het mbo eveneens een doelgroep van LogistiekLerenZonderGrenzen. 

Start Event 
Maar het Start Event in Hasselt, waarmee dit project op 2 oktober begint, richt zich volgens Jonker met name op bedrijven en organisaties. “Vooral op het midden- en kleinbedrijf, dat heeft het het moeilijkst met het aantrekken van hoger opgeleid personeel. Daarvoor is het interessant te bekijken hoe ze bestaand personeel kunnen opleiden om om te gaan met alle veranderingen. 

Sprekers tijdens het Start Event zijn onder anderen directeur Hans Aarts van de Venlose hogeschool en Richard van Hooijdonk. Die laatste gaat, als trendwatcher en futurist, in op de ontwikkelingen in de logistiek. [Tim Durlinger] 

Aanmelden voor het Start Event kan hier. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.