Tilburg,
25
mei
2020
|
09:20
Europe/Amsterdam

Vastbijten in bagger-tv

Eén van de dingen die me het meest zijn bijgebleven van de vier jaar opleiding journalistiek is hoe ‘toekomstige journalisten’ praktisch werden afgemaakt als ze naar bagger-tv keken. En we daarnaast praktisch werden gesommeerd meerdere nieuwsprogramma’s te kijken. Wel logisch natuurlijk, maar ik was in het eerste jaar wel zo iemand die dacht: ik ben nog aan het puberen, ik ben koppig en rebels, dus ik kijk lekker naar wat ik wil kijken! Helaas gaat het dan helemaal mis met de 'actualiteitstoets'.

Op een gegeven moment wen je aan het volgen van het nieuws. Je gaat uit jezelf steeds meer kijken. Ik kijk jarenlang én het NOS journaal én het RTL Nieuws én de radio staat de godsganse dag aan. Ik lees dagelijks artikelen op de websites van het Parool en de Volkskrant en uiteraard houd ik de website van de NOS bij. Ook mijn push-berichten staan aan, dus ik kan eigenlijk niks missen nu. Zelfs onder een steen zou het nieuws me bereiken momenteel.

Maar ik ben het nieuws beu nu het constant over corona gaat. En zoals ik me altijd in het nieuws vastbeet, achtergrondinformatie las en documentaires over een bepaald onderwerp keek, zo heb ik me nu alsnog in bagger-tv vastgebeten. Ik kan nu namelijk door niemand meer afgemaakt worden. Ik hoef ook geen toetsen meer te maken. Ik wil soms gewoon eventjes ontsnappen aan de werkelijkheid.

Mijn huis en mijn televisie zijn mijn cocon geworden. Daarbuiten is het voor mijn gevoel oorlog. Het is chaos, het is eng en het is nog lang niet voorbij. Wanneer ik naar The Bachelorette, RTL Boulevard, Ex on the Beach of iets anders met een verschrikkelijke naam kijk, raak ik heel even kwijt in wat voor een bizarre periode we leven. Ik zie en leef enkel de bizarre dingen die op tv gebeuren. En dat is wel fijn.

Een halfuurtje tot een uurtje per keer maak ik me geen zorgen. Een halfuurtje tot een uurtje per keer kan ik ook heel fijn relativeren. Oké, er komt een gigantische recessie, mensen zijn bang, de economie stort in en de volksgezondheid ook vast nog wel een keer. Maar ik ben in ieder geval géén realityster die zichzelf compleet voor schut heeft gezet op tv om toch vooral meer boekingen binnen te halen. En nu geen enkele boeking krijgt en er dus niets aan overhoudt. Heel eventjes valt die coronacrisis dan wel mee.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.