Eindhoven,
01
maart
2023
|
14:39
Europe/Amsterdam

Vanuit 'kluis' werken aan een beter Helmond en Eindhoven

Maak Helmond en Eindhoven aantrekkelijker door onder meer het station aan te pakken. Zorg voor vergroening, een betere route naar het centrum of creëer een geluksgevoel. Die opdracht kregen zestien studenten van verschillende opleidingen. Ze werken hier sinds februari aan vanuit De Kluis in Helmond, het oude ABN Amro-pand. 

In het pand hebben zich studenten gevestigd die stagelopen, hun minor doen of een afstudeeropdracht volgen bij Veerkrachtige Steden, één van de drie innovatiehubs van Fontys. Hiervoor wordt samengewerkt met drie opdrachtgevers, waarvan twee uit Eindhoven - KnoopXL en Landgoed De Wielewaal - en één uit Helmond - het Stationskwartier.  

Stationskwartier Helmond 
“Voor Helmond moeten we onder meer de route verbeteren vanaf het station naar het centrum. Die is nu heel onoverzichtelijk”, legt student Maurits uit. “De opdracht is om Google Maps minder nodig te maken. Een van de vraagstukken die de gemeente op ons heeft afgevuurd, luidt: wat maakt een route? Wij gaan daar ideeën over bedenken en voeren die vervolgens ook uit.” 

Momenteel zouden rode kasteeltjes de route naar het centrum duidelijk moeten maken. “Maar voor veel mensen is die boodschap niet helder”, zegt Mohamed. “We hebben gekeken hoe de situatie bij andere stations is en daaruit bleek al snel dat er overal zebrapaden zijn. Die hebben we in Helmond vrijwel niet. Hier zijn vooral heel veel stoplichten.”  

Bron nam de proef op de som en liep de route van het station naar het centrum. Bordjes wijzen je de weg, maar de rode kastelen vallen absoluut niet op. Na een kleine tien minuten, heel veel rode stoplichten en het trotseren van meerdere wegen (waar de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur vaak wordt overschreden) wordt het centrum bereikt. En inderdaad: de route zou veiliger, overzichtelijker en beter kunnen.  

Projecten in Eindhoven  
Een ander project waar de studenten zich mee bezighouden, is KnoopXL, het stationsgebied van Eindhoven, waar net als in Helmond een grote ontwikkeling plaatsvindt. Hier komen woonplekken voor zo’n 15.000 mensen. “De noordzijde waar nu de bussen staan, gaat (deels) ondergronds. En er wordt gekeken naar vergroening en of de poortjes op het station open kunnen zodat het station kan dienen als een doorgang”, vertelt student Redouane. 

Opdracht voor de studenten is om rondom dit project een geluksgevoel te creëren voor omwonenden en uitbaters. “Er gaat natuurlijk heel veel verbouwd worden, wat vervelend kan zijn voor mensen in de buurt. Je krijgt geluidsoverlast, stofoverlast, dat soort dingen. Hoe kunnen we deze mensen tegemoetkomen?” Met ‘placemaking’, ruimtelijke initiatieven die zorgen voor meer dynamiek en reuring, moeten daar oplossingen voor worden bedacht.   

Het derde en laatste project is Landgoed Wielewaal. Maurits: “Dit is sinds 2022 eigendom van de gemeente en is nu niet toegankelijk voor publiek. De gemeente weet nog niet of ze het langoed wil openen voor het publiek, deels wil openen of helemaal niet. Wij hebben een gebied gekregen om hier in samenwerking met werkveldpartners een businessplan voor uit te werken.”   

Yolanda LentzGoede start 
Yolanda Lentz is coördinator van de innovatiehub, ook wel de bruggenbouwer. Degene die de link legt met werkveldpartners, projecten binnenhaalt en samenwerkingen zoekt met onderzoeksgroepen. “Maar ik werf ook studenten, organiseer bijeenkomsten voor coaches en doe de hele organisatie daaromheen. In Helmond heb ik de verhuizing geregeld. Het is een veelzijdige rol”, legt ze uit.  

Voorheen zat de innovatiehub gevestigd bij het station van Eindhoven, nu is de boel naar Helmond verhuisd. “We hebben een goede start gemaakt en zijn heel warm verwelkomd door Helmond”, vervolgt Lentz. “We zaten eerst samen met de gemeente Eindhoven in het oude VVV-kantoor, maar daardoor bleven we beperkt tot de gemeente Eindhoven. Het is fijn dat we nu ons eigen plekje hebben. Helmond is momenteel het basiskamp, maar de bedoeling is dat we later ook in Eindhoven een ruimte vinden. We hopen in de toekomst op nog veel meer projecten.”  [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.