Tilburg,
04
december
2017
|
13:28
Europe/Amsterdam

Van Fontys naar provincie

Lector Marc Glaudemans verlaat FHK

Lector en studieleider Marc Glaudemans vertrekt bij FHK. Hij wordt medio januari lid van het nieuwe directieteam van de provincie Noord-Brabant.

"Het is een bijzondere overstap", vindt ook Glaudemans. "Dat hoor ik van iedereen."

Glaudemans is studieleider van de Academie voor Architectuur en Stedenbouw, onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ook is hij lector Stedelijke Strategieën. In 2007 stond hij aan de basis van het Stadslab European Urban Design Laboratory van Fontys. Stadslab verzorgt opleidingen op maat voor ervaren architecten en stedelijk ontwerpers, en is een internationale denktank op het gebied van stedenbouw.

Glaudemans weet nog niet welke portefeuille hij bij de provincie krijgt. "Dat ik me onder andere bezig ga houden met ruimte ligt voor de hand, maar het kan ook zomaar zijn dat er een link naar economie of cultuur bij komt. De provincie gaat op een andere manier werken: minder in afgebakende afdelingen, meer afhankelijk van vragen van buiten waaromheen we dan een team formeren. Ik heb wel affiniteit met die manier van leidinggeven."

Het nieuwe kleinere directieteam van vijf personen komt in januari in de plaats van de huidige directie en de managementlaag van de provincie Noord-Brabant. De provincie wil ‘een slankere en flexibele netwerkorganisatie’ worden.

Expressieve jonge mensen
Glaudemans gaat 'ongetwijfeld veel aspecten van het onderwijs missen', zegt hij, zoals het werken met de 'expressieve jonge mensen' bij FHK. "In het onderwijs heb je een vrijere rol. We leveren vaak de ideeën aan, maar bij de uitvoering waren we niet betrokken. Nu ga ik ook bij de uitvoering een rol spelen. Dat spreekt me aan."

Glaudemans gaat in februari, als hij officieel al bij de provincie werkt, nog een week met Fontys-studenten naar Zuid-Afrika. "Dat hebben we afgesproken, omdat dat project lastig over te dragen is." Daarnaast werkt hij aan een boek over tien jaar Stadslab. "Ik ga er nu extra hard aan werken om dat af te ronden." [Marten van de Wier]