COLUMN, Jacky Eickes,
17
mei
2021
|
10:35
Europe/Amsterdam

Vakantie als strategie

Wat ik misschien wel het allermeest mis aan de studententijd, is vakantie. Wanneer je afstudeert en aan een baan begint, krijgt ‘vakantie’ namelijk een heel andere betekenis. Tenzij je natuurlijk in het onderwijs gaat werken. Tijdens mijn studententijd was vakantie in de zomer zes weken aaneen lang leve de lol, zo lang dat je je zelfs gaat vervelen. Daarnaast twee weken rond kerst en ook met carnaval hoefde je je geen zorgen te maken dat de kater je (school)werk in de weg staat.

Dat verandert helemaal wanneer je een grote-mensen-baan hebt. Dan is vakantie het daadwerkelijk op vakantie gaan en een of twee weekjes naar het buitenland vertrekken. Dan ken je eigenlijk alleen nog maar het woord ‘verlofdagen’ of ‘vakantiedagen’. En dan moet je er strategisch naar kijken, naar die dagen. “Als ik nu vrij neem, kan ik dan geen vrij meer nemen.”

Het werkzame leven haalt het romantische uit het woord ‘vakantie’. Ik vier dus geen carnaval meer - dit coronajaar was dat nogal makkelijk - omdat ik me die vrije dagen niet kan veroorloven. Die neem ik namelijk liever op wanneer het 30 graden is. De term strateeg past nu ook op mijn CV, da’s het enige voordeel.

Maar je hebt pas écht pech, wanneer je niet als leerkracht werkt en je partner wél. Ik hoor dus echt heel vaak: “Ja, maar jij kunt op vakantie wanneer je wilt”. Wat in principe klopt. Ik zou namelijk in maart lekker een weekje weg kunnen gaan. Alleen. Want mijn in het onderwijs werkzame vriend heeft dan wel 320 vakantiedagen in het jaar, maar die vallen altijd in de vakanties van heel Nederland. Als ik weer de luxe van échte vakantie zou willen hebben, moet ik dus een switch maken en docent worden. Of weer fulltime gaan studeren en mijn baan opgeven. Dan zie ik die laatste optie eerder gebeuren.

Ik kan jullie dus één wijze les meegeven: zorg er voor dat jouw partner in ieder geval geen leerkracht is. Of ga nooit werken. Dan verandert het woord vakantie namelijk nooit van betekenis.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.