Eindhoven,
05
juli
2019
|
09:30
Europe/Amsterdam

Uw afwezigheidsassistent

We zaten in een zaaltje. Er waren stiften en geeltjes. De opdracht: verzin de banen van de toekomst. 2027! Teamleider van robotverpleegkundigen, zei iemand. Data-detective, riep een ander. Letselschade-advocaat voor ongelukken met zelfrijdende auto’s, zei een derde. Zelfs Killer-Tomato-Catcher werd geopperd. Door een aansteller.

Daarna kwamen de clichés op tafel. We leiden student op voor banen die nog niet bestaan, werd geroepen. We moeten studenten voorbereiden op een wereld die razendsnel verandert, bevestigde iemand anders. Er was niemand die suggereerde dat de banen van de toekomst misschien wel de banen van nu zijn.

En dat is best wel raar, want ik heb even gekeken in de lijst van meest gevraagde banen in Nederland en daar zag ik louter klassiekers. Timmerman, electricien, loodgieter, verpleegkundige, onderwijzer en - vooruit - programmeur. In 2027 worden enorme personeelstekorten verwacht in de zorg en het onderwijs. Is dat niet de toekomst?

Technologische veranderingen leiden wel vaker tot onverwachte effecten op de banenmarkt. Je hebt koffie-automaten, maar ook overal bebaarde barista’s. Je hebt Spotify maar het aantal vinylplaatfabrikanten en vinylplaatverkopers stijgt spectaculair. En de medewerkers van PicNic zijn natuurlijk gewoon SRV-mannen, alleen zit de melk niet meer in flessen.

Daarom hou ik alle ontwikkelingen rond e-mail nauwlettend in de gaten. Immers e-mail moet toch ooit verdwijnen en als dat gebeurt, dan laat ik me omscholen tot afwezigheidsassistent. Een fysieke. Dan ga ik aan een bureau zitten, wacht tot iemand binnenkomt en dan zeg ik: ‘John? Nee, die is er niet. Over drie weken weer.’

Baan van de toekomst!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Rens
08
July
2019
Dank je. Best een zware baan, er zijn meestal veel mensen niet naar mij op zoek....
Aukje
08
July
2019
Briljant, Rens; als jij vakantie hebt, neem ik graag je taken waar!
Danny
05
July
2019
Bam! Bij deze aangenomen! Wanneer kun je beginnen?
Rens
08
July
2019
Als jij op vakantie gaat....