Eindhoven,
18
januari
2023
|
12:05
Europe/Amsterdam

Uitwisselingsbeurs voor Caribische student op komst

Er komt een nieuwe studiebeurs voor uitwisselingsstudenten uit het Caribische deel van het koninkrijk. Dat heeft minister Dijkgraaf afgesproken met de ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Minister Dijkgraaf is in het Caribische deel van het koninkrijk voor het jaarlijkse vierlandenoverleg. Daar kwam onder meer het vervolgonderwijs van Caribische studenten in Nederland ter sprake.

Voor Caribische studenten is het soms moeilijk om naar Nederland te komen voor een opleiding of uitwisseling. Daarom komt er een ‘koninkrijksbeurs’, vergelijkbaar met de beurzen van het Europese Erasmus-programma. Het plan was al eerder aangekondigd en wordt nu bevestigd.

Rechttrekken
Een student uit Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden (Bonaire, Saba, Sint Eustasius) kan nu met een beurs van Erasmus+ naar alle Europese landen, behalve Nederland, staat in een verklaring. De vier landen willen deze situatie rechttrekken.

De koninkrijksbeurs moet mobiliteit in het mbo, hbo, en wo mogelijk maken, ‘zowel tussen de eilanden onderling als met Nederland’.  Minister Dijkgraaf noemt het een concrete stap om het studiesucces te verbeteren. “Ik ben ervan overtuigd dat we hen hier echt mee kunnen helpen.”

Oriëntatiejaar
Er is nog een afspraak gemaakt: voor een betere overstap naar het hbo of het universitaire onderwijs willen de vier landen initiatieven voor een ‘pre-academic year’ bundelen en verder uitwerken in een ‘Caribbean academic orientation year’.

Het idee is dat de drie universiteiten in het Caribisch gebied een gezamenlijk voorbereidend programma gaan aanbieden, ‘waar gewenst in samenwerking met Nederlandse hogescholen en universiteiten’. Ook moet het voortgezet onderwijs in die delen van het koninkrijk worden versterkt om de overstap naar het vervolgonderwijs te verbeteren. [HOP]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.