COLUMN, Evelyne Meens,
01
juni
2021
|
09:51
Europe/Amsterdam

Uit de kast komen

Bij uit de kast komen denken we gelijk aan het moment waarop iemand ervoor kiest om openlijk voor de eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit uit te komen. Met andere woorden, openlijk voor iets uitkomen wat niet als mainstream wordt beschouwd. Je kunt situaties nooit één op één met elkaar vergelijken, maar als je het op die manier bekijkt, heeft misschien iedereen iets om over ‘uit de kast’ te komen.

Ik zat vorige week namelijk in een meeting over onderzoek naar hoogbegaafdheid bij onze studenten en medewerkers. In die meeting werd besproken dat wanneer sommige hoogbegaafden ter sprake brengen dat ze hoogbegaafd zijn, het hen een soort van ‘uit-de-kast-komen-gevoel’ geeft. Komen we dan ook eigenlijk niet uit de kast als we anderen na veel wikken en wegen vertellen dat we bijvoorbeeld autisme, een eetstoornis of depressie hebben?

Je hebt het gevoel dat je uit de kast moet komen wanneer je denkt dat je anders bent dan anderen. Dat laatste komt eigenlijk door onszelf en tegelijkertijd door ons allemaal. Want wij houden tezamen in stand wat ‘normaal’ is door met slechts enkelen of soms zelfs niemand over ons ‘niet normale’ deel te praten.

Ik wil hier niet propageren dat iedere student en medewerker bij Fontys alles over zichzelf aan anderen zou moeten vertellen. Uit de kast komen, in welke vorm dan ook, is tegenwoordig namelijk te vaak een verwachting of eis geworden. Iedereen mag zélf kiezen wat hij of zij vertelt … en aan wie. Het is wel jammer dat we soms niet alles over onszelf durven te vertellen, omdat we dan bang zijn om ‘afgewezen’ te worden.

Want laten we reëel zijn. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Iedereen heeft wel ‘iets’. Ondanks dat we niet allemaal hetzelfde anders zijn, is het hebben van iets anders tegenwoordig eigenlijk heel ‘normaal’. En daardoor zijn we uiteindelijk allemaal hetzelfde.
 

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Diana
04
June
2021
Wat heb je dat mooi verwoord Evelyne!