Eindhoven,
17
april
2019
|
17:14
Europe/Amsterdam

Twee Fontys-docenten krijgen elk beurs van 50.000 euro

De Fontys-docenten Marco van Lier en Ernst Reder krijgen ieder de Comenius Teaching Fellow-beurs. Ze kunnen daarmee 50.000 euro aanwenden om hun eigen onderwijsinnovatie op de hogeschool door te voeren.

Het Comemius-programma werd in 2016 door onderwijsminister Jet Bussemaker in het leven geroepen. Met het programma wil het ministerie onderwijsvernieuwing stimuleren. 

Er zijn 3 soorten fellows: Teaching, Senior en Leadership. De eerste is goed voor 50.000 euro, de tweede voor 100.000 euro en de derde voor 250.000 euro. De twee Fontys-docenten worden Teaching Fellows.

Sociaal ondernemerschap
Marco van Lier is docent bij de International Business School in Venlo. Hij is er bezig met een pilot waarin studenten een sociale onderneming opzetten in samenwerking met een universitaire partner van Fontys in Zambia. 

De gedachte hierachter is dat studenten ook de gelegenheid moeten hebben om kennis te maken met alternatieve manieren van ondernemen, die steeds meer in opkomst zijn. Het is de bedoeling om deze innovatieve educatieve module verder te ontwikkelen om internationale sociale ondernemingen samen met andere instellingen te gaan opzetten.

Toegepaste Natuurwetenschappen
De andere docent die voor de beurs in aanmerking komt is Ernst Reeder van de Hogeschool voor Toegepaste Natuurwetenschappen in Eindhoven. Hij bedacht een nieuwe minor waarin studenten Applied Science en Toegepaste Natuurkunde samenwerken.

De reden hiervoor is dat ziekenhuislaboratoria steeds meer data gebruiken om informatie uit te halen. De behoefte aan medewerkers die analyses kunnen uitvoeren, groeit navenant. Daarvoor is het van belang dat algemeen opgeleide data-analisten kunnen samenwerken met vakspecialisten. Dat leren de studenten in de minor.

De AS-student heeft inzicht in de inhoudelijke interpretatie van de data, laboratoriumprocessen en gegevenskwaliteit. De TN-studenten beschikken over meer ervaring in data-analyse.

Kleinschalige innovatie
De Comenius Teaching Fellow-beurs van 50.000 euro wordt toegekend aan kleinschalige innovaties in eigen onderwijs. 38 docenten ontvangen deze in 2019 en worden daarmee ‘fellows’.

Deze fellows treden op 6 juni toe tot het ComeniusNetwerk tijdens het Comenius Festival. Net als de 23 nieuwe Senior Fellows en 6 Leadership Fellows. Daaronder bevinden zich geen Fontys-docenten. [Petra Merkx]

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Thieu en Claar van Lier
28
April
2019
Marco. Wij zijn trots op je. Proficiat. Geldt natuurlijk ook voor Ernst
Marij
22
April
2019
Mooi hoor, van harte gefeliciteerd alle twee!
Elly Jacobs
18
April
2019
Proficiat Marco en Ernst!
Ben Hendriks
18
April
2019
Gefeliciteerd!