Eindhoven,
23
oktober
2017
|
09:36
Europe/Amsterdam

Trudy

‘De Dutch Design Week is een heel erge materialistische en door geld gedreven tak van sport’. Die uitspraak van docent Lucas Maassen trof mij in een filmpje waarin ’n aantal studenten een restaurant uitbaat tijdens de DDW. Hè hè, dacht ik. Eindelijk iemand die het eens van de andere kant belicht én uitspreekt. Want hoe vaak heb ik niet met hippe mensen gesproken over die hippe DDW met hippe designs en hippe muziek en hip hier en hip daar en aaaargggghhhh!

Sorry.

Het gaat dus om geld en daarom hebben die studenten onder leiding van Lucas bedacht om geld te maken. Het hele project is ook een onderzoek. Hoe reageren de gasten? Het eten is gratis; drinken, plassen en poepen kost geld. De toiletjuffrouw is een gleuf in een bordje waar je een muntje in gooit. Vervolgens hoor je uit een luidspreker toiletjuffrouw Trudy (want zo heet ze) zeiken dat het te weinig is en alles zo duur is en ga zo maar door. Geniaal of briljant, zeg het maar.

Dat bordje met die gleuf intrigeert me. Ik stel voor dat we overal van die bordjes plaatsen. En dat Trudy ons collectief bewustzijn wordt. Je loopt de Hema uit, gooit een muntje in de gleuf en Trudy foetert dat je wel eens ‘de deur voor iemand anders open kunt houden godsamme nog an toe’. Je gaat naar bed, eerst nog een muntje en daar is Trudy weer: ‘Ga toch eens op tijd naar bed of lees een boek, sukkel!’. Trudy verlost en loutert. Trudy is watching us. For everyone’s sake.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.