COLUMN, Tina ten Bruggencate,
22
maart
2023
|
09:06
Europe/Amsterdam

Transitie

De laatste tijd krijg ik een beetje de kriebels (en niet op een positieve lenteachtige manier) van het woord transitie. Het woord komt uit het Latijn en betekent verandering of overgang. En zoals velen van jullie weten en waarschijnlijk aan den lijve ondervinden zitten we klaarblijkelijk in een onderwijstransitie.

Met een transitie is natuurlijk niets mis. Een mooie transitie of zelfs transformatie is die van een rups naar een vlinder. Ik ben er zelf nog veel te jong voor natuurlijk, maar vrouwen van een bepaalde leeftijd komen ook in transitie, in de overgang. Beide zijn een natuurlijk proces.

Als je in het verkeerde lichaam bent geboren en graag van geslacht wil veranderen kun je na een zorgvuldig en langdurig proces ook in transitie. Transities zijn dus of een natuurlijk of een weloverwogen proces.

De onderwijstransitie is een ander verhaal. Docenten worden coaches, leslokalen worden grote ballenbakken zonder ballen, cijfers worden smileys en managers worden Emile Ratelband. Er is niet veel natuurlijks of weloverwogen aan.
Alsof je iemand dwingt van geslacht te veranderen of van identiteit of vorm.

De klachten die bij deze transitie komen kijken lijken overigens wel weer sterk op die van de overgang: humeurigheid, labiliteit, stress, opvliegers, obstipatie en winderigheid (van gebakken lucht vooral) en slapeloze nachten.

Dat dan weer wel!

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reacties 1 - 6 (6)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Redactie Bron
25
March
2023
Gezien de polariserende aard van een aantal comments, sluit Bron de discussie over deze column nu af.
Jelle Verdonk
24
March
2023
Beste allemaal, hierbij biedt ik mijn excuses aan. Mijn schrijfwijze en houding als persoon waren beide ongepast. Bij nader inzien is het posten van mijn frustratie niet de oplossing en zal ik in de toekomst rekening houden met hoe ik me online gedraag. Nogmaals excuses en nog een prettige avond gewenst.
Ewoud Jansen
24
March
2023
Weet Jelle Verdonk die hieronder zijn ongenoegen uit wel hoe Fontys werkt? In de email adressenlijst geen collega met die naam.
Chris
24
March
2023
Wow wat een fel betoog Jelle. Er lijkt je veel dwars te zitten aan je uitgebreide reactie op Bas te zien.
Laten we elkaar vooral beter willen begrijpen, want daar komen we ten allen tijden verder mee.
Mijn beeld van Tina verandert ondanks je kritiek zeker niet. Voor mij is zij een zeer betrokken docent met enorme inhoudelijke kennis, die mij als student enorm kritisch naar mijn geleverde werk en naar mijn omgeving laat kijken. Wat ik van haar als mens en als docent allemaal heb geleerd, daar ben ik enorm dankbaar voor en zal ik vervolgens ook allemaal weer meenemen in mijn werkveld.
Jelle Verdonk
24
March
2023
Misschien helpt een persoonlijke transitie naar werk waar je wel gelukkig van wordt?
Boudewijn Raessens
22
March
2023
Mooie column!