juni

Toch een energietoeslag voor studenten?

Gemeenten hebben het advies gekregen om studenten geen energietoeslag van 800 euro te geven. Maar juristen verwachten dat het uitsluiten van studenten onrechtmatig is en geen stand zal houden bij de rechter.

Met het oog op de stijgende energieprijzen heeft het kabinet in maart besloten om mensen met lage inkomens financieel te steunen. De benodigde wetswijziging moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, maar de toeslagen kunnen al worden aangevraagd.

Verbazing
Tot verbazing van studentenvakbond LSVb adviseerde het kabinet de gemeenten om studenten de energietoeslag niet te geven. “De woonsituatie van studenten is zeer divers”, stond in een toelichting van het kabinet. “Vanwege deze diversiteit is voor deze doelgroep de individuele bijzondere bijstand een geschikter instrument dan de categoriale bijzondere bijstand.”

Maar juristen denken dat het advies niet rechtmatig is, meldt tv-programma Nieuwsuur. Juridisch expert Willy Heesen stelt dat studenten “als groep” niet zomaar kunnen worden uitgesloten van de toeslag. Dat hun woonsituatie “zeer divers is, ook voor wat betreft de energiekosten en -rekening” is volgens hem en andere juristen geen goede reden. Studenten die een zaak aanspannen tegen hun gemeente zullen gelijk krijgen van de rechter, verwachten ze.

Ook geen bijstand
Overigens is het nog maar de vraag of studenten wel een beroep kunnen doen op individuele bijzondere bijstand van hun gemeente. LSVb-voorzitter Ama Boahene kreeg van steden als Utrecht, Amsterdam en Den Haag te horen dat studenten die bijstand niet krijgen. “Sommige willen wel, maar zeggen de middelen er niet voor te hebben.”  [HOP]

‘Studenten, vraag de energietoeslag gewoon aan’

Vraag de toeslag gewoon aan bij je gemeente, adviseert LSVb-voorzitter Ama Boahene de studenten, want pas als het verzoek is afgewezen, kun je uiteindelijk in beroep gaan bij de rechter. “Maar daar moet je als student maar zin in hebben”, geeft ze toe.

De studentenvakbond wil individuele studenten graag te hulp schieten. “Al is het maar één student die een rechtszaak aanspant en gelijk krijgt, dan schept dat een precedent voor anderen”, verwacht ze. Een groepsproces sluit de LSVb ook niet uit. “We zoeken uit of dat kansrijk zou zijn, want we horen al dat studenten daaraan mee willen doen.”

In Groningen hebben ze daar wel oren naar. Een groep van twintig studenten heeft de gemeente alsnog om de toeslag gevraagd, schrijft universiteitsblad UKrant. Als de gemeente dat weigert, overwegen ze een rechtszaak aan te spannen.

Maar het is nog geen gelopen race, waarschuwt Boahene. “Ik ben bang dat de overheid de regels net wat anders gaat formuleren, waardoor weigeren van de rechter wél mag. Ze kunnen bijvoorbeeld bedenken dat ze niet ‘studenten’ uitsluiten, maar iedereen die op kamers woont of die recht heeft op studiefinanciering.”