Rens van der Vorst,
04
december
2020
|
11:10
Europe/Amsterdam

Tip voor 2021

Stel, uw manager vraagt naar uw doelen voor 2021. U antwoordt: ‘Beter worden in mijn werk en liever zijn voor mijn collega’s’.

Prima doelen lijkt mij, maar de kans bestaat dat uw manager het niet SMART genoeg vindt. Niet Specifiek. Niet Meetbaar. Dus niet Aanvaardbaar. Realistisch of Tijdsgebonden doet er dan niet eens meer toe. Meetbaarheid, wil de manager. Ga je méér projecten draaien? Of beoordelen je collega’s je hoger in 2021?

Meer! Hoger! In harde cijfers!

Mijn advies: verwijs naar de discussie over de beste basketballer aller tijden. The GOAT! Die woedt al een tijdje in Amerika. Wie is de beste? LeBron James of Michael Jordan? Deze discussie wordt altijd gevoerd met cijfers. James heeft meer punten, rebounds en assists. Jordan heeft meer titels. James heeft vaker verloren. Jordan stond minder vaak in de finale. Enzovoorts. Cijfers. Data!

Het lijkt een spannende strijd.

Maar als je vijf minuten naar wedstrijdbeelden kijkt, zie je iets heel anders. LeBron James is een waterbuffel. Jordan een gazelle. James is een voortdenderende goederentrein. Jordan, een Lamborghini. Er kan geen twijfel zijn wie de beste aller tijden is. Het is een oneerlijke strijd tussen lompe efficiency en ranke schoonheid.

Daarom, zegt u, maakt u geen SMART-afspraken. Immers, alles wat écht waardevol is, kun je niet in cijfers vangen.

En als uw manager dan toch nog zwaait met zijn SMART-formulier, misschien kunt u dan subtiel beginnen over uw salaris. Dat is tenslotte ook een cijfer.

En dat mag best meer! Hoger! In harde cijfers!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Hans Smaal
07
December
2020
Met het streven naar 80% masters onder het OP, is ook de aanwezigheid van universitair DNA onmiskenbaar: meten is weten. En voor verbazend veel mensen komt daar de 'logische' gevolgtrekking uit voort: wat je niet kan meten, kan je niet weten (weet je wat je meet? weet je genoeg over meten?). Ergo: wat je niet kan meten kan je beter negeren of het bestaan ervan ontkennen. Lekker makkelijk en overzichtelijk. Wellicht de reden dat we kennis en kunde op handen dragen, maar houding en context (vooral die externe...) maar moeilijk een plek geven in ons onderwijs en organisatiecultuur?
Rob Spronk
04
December
2020
Hey Rens,

Waarom rijdt je in een Toyata Yaris als je van Lamborghini's houdt. Niet bepaald een ranke schoonheid.

Ik wil hier wel even een basketballetje opwerpen voor lompe efficiency. Een erg ondergewaardeerd fenomeen.
Mark
04
December
2020
Helemaal mee eens, gaan we zeker doen(-:
Christel
04
December
2020
Heerlijk stuk, een en al kerstgedachte!
J.
04
December
2020
Mooi gesproken Rens.