Eindhoven,
11
september
2023
|
12:58
Europe/Amsterdam

Tilburg krijgt eigen studentenvakbond: 'Iedereen verdient een stem'

Geen energiecompensatie, een tekort aan woonplekken en het gevoel dat je niet gehoord wordt. Het zijn een paar voorbeelden van problemen waar studenten tegenaan lopen. Voor Thijs Jansen, student Bestuurskunde aan de Tilburg University, waren het redenen om een nieuwe studentenvakbond op te richten. Niet alleen voor wo-studenten, maar ook voor hbo en mbo. “F.U.S.T. wordt een plek waar alle studenten zich veilig en gehoord voelen en waar iedereen een stem heeft.”

Twee jaar geleden was Thijs voorzitter van de medezeggenschapspartij van de Tilburgse universiteit. Tijdens een vragenrondje bij zijn medestudenten kwam Thijs erachter dat studenten met heel veel problemen kampten waar de studentenpartij van de universiteit weinig aan kon doen. “Toen ben ik gaan zoeken wat ik dan wel kan doen om verandering aan te brengen en mijn medestudenten te ondersteunen. Daar kwam uit dat ook op het hbo en mbo een duidelijk tekort was aan hulp voor studenten.”

Thijs ondervond dat studenten ook bij de gemeente Tilburg niet aan konden kloppen voor hulp op bepaalde vlakken. “Besturen en het fatsoenlijk vertegenwoordigen van groepen in een bepaald beleid staat centraal in mijn studie. Het feit dat dat voor studenten in Tilburg niet geldt, begon bij mij enorm te jeuken. De gemeente doet wat ze wil en wij hebben daar niets op in te brengen, juist daarom heb ik F.U.S.T. opgericht.”

Algemene instelling
F.U.S.T. staat voor Federal Union Students Tilburg en is er dus voor alle studenten die Tilburg kent. Een uniek gegeven, maar volgens Thijs niet meer dan normaal. “Studenten op alle niveaus kampen met problemen, dus hebben we gekozen voor een algemene instelling waar iedereen terechtkan. Een fatsoenlijk instituut dat klaarstaat om iedereen te helpen.”

Voor de student Bestuurskunde is het van groot belang dat alle Tilburgse studenten het beste en meeste uit hun studentenleven kunnen halen en fatsoenlijk kunnen leven. Daarnaast moet F.U.S.T. een platform worden waar iedereen zijn of haar talent naar buiten kan brengen. “Ik heb bijvoorbeeld een huisgenoot die stageliep waarbij muziek als een soort therapie fungeerde. Hoe gaaf zou het zijn als we dingen zoals muziektherapie in kunnen bouwen binnen onze vakbond waardoor we anderen kunnen helpen. Maar dan is het wel belangrijk dat we elkaar ook kunnen vinden. Dat kan voortaan bij ons.”

Grote stappen
Samen met twee andere bestuursleden - Taylan Mete en Nikola Novoselec - wil Thijs niet alleen het studentenwelzijn verbeteren, maar ook de kwaliteit van het onderwijs waarborgen. “Volgend jaar gaan we grote stappen zetten. Nu ligt de focus op F.U.S.T. als concept binnen Tilburg te implementeren, zodat studenten weten dat als ze problemen hebben of hulp nodig hebben, ze direct weten dat ze bij ons moeten zijn.”

Waar de studentenvakbond over vijf jaar staat, durft Thijs alleen maar over te dromen. Over een jaar stapt hij uit het bestuur om plaats te maken voor anderen. “Het mooiste wat zou kunnen gebeuren is dat ik niet kan raden waar F.U.S.T. over vijf jaar staat, dat besturen na mij met zo’n goede ideeën komen waar ik zelf niet aan gedacht heb. Ik wil dat de vakbond mij wat dat betreft uitgroeit. Wie ik ben en wat ik gedaan heb, doet er dan ook vrij weinig toe. Het gaat er juist om wat F.U.S.T. doet.” [Noëlle van den Berg]

Boilerplate

Het bestuur van F.U.S.T. bestaat op dit moment uit drie studenten van de Tilburg University en breidt graag uit met hbo-studenten om ook de noodzaken onder hbo’ers toe te kunnen lichten. Ben je daar in geïnteresseerd, kun je contact opnemen met F.U.S.T. via het mailadres fustbestuur@gmail.com, de website of Instagram.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.