Eindhoven,
24
januari
2022
|
11:30
Europe/Amsterdam

Testen en ervaren in kantoor van de toekomst

Hoe kunnen we vitaliteit op de werkvloer bevorderen? Die vraag houdt lector Steven Vos al jaren bezig. In de Workplace Vitality Hub werkt hij met ontwerpers, docenten, onderzoekers, studenten en bedrijven aan mogelijke oplossingen.

De vitaliteit van werknemers holt al jaren achteruit, stelt Steven Vos, lector Move to Be bij Fontys Sporthogeschool. “We worden fysiek steeds inactiever en zijn vaker onderhevig aan stress. Het is de hoogste tijd het tij te keren.” 

Nieuwe technologieën spelen volgens Vos een grote rol bij onze afnemende vitaliteit, maar deze technologieën kunnen ook voor oplossingen zorgen.  Steven Vos

Vitale levensstijl
“Met nieuwe producten, concepten en diensten kunnen we op een slimme, gepersonaliseerde manier een vitale leefstijl in ons werken en onze werkomgeving creëren.” 

Wat te denken van een bureaustoel die je hartslag en stresslevel meet, zodat je op tijd een wandeling kunt maken. Of sensoren in een tapijt die bijhouden hoeveel mensen er in een ruimte zijn. En voor de koukleumen onder ons een bureau met verwarmingselement waarmee je zelf bepaalt hoe warm je werkplek is. 

Al deze technologieën zijn vandaag de dag te realiseren, maar de vraag is: werkt het of werk het niet? Zijn deze technologieën nuttig? En hoe komen we tot nieuwe innovatieve producten? 

Living lab
In de Workplace Vitality Hub, een gloednieuw gebouw op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven dat ingericht is als living lab, worden oplossingen voor een gezondere werkomgeving bedacht, ontwikkeld en getest. 

De vier FITT-partners (Fontys, Imec, TNO en TU/e), HTC en Twice werken hier sinds september samen met bedrijven aan slimme technologieën en concepten die het leven op kantoor en op de thuiswerkplek gezonder maken.  De mindfull room in de Workplace Vitality Hub.

Vos: “Het is een broedplaats voor nieuwe producten en concepten. Er gebeurt al heel veel op dit vlak, maar door onze krachten te bundelen en echt te innoveren, kunnen we de omslag creëren die volgens ons nodig.”  

Naast diverse bedrijven en startups werken studenten van verschillende Fontysinstituten in de hub aan projecten en onderzoeken. Zoals studenten van de Sporthogeschool en de Economische Hogeschool. Ook de Hogeschool ICT en Hogeschool HRM en Psychologie sluiten binnenkort aan. 

Juist die interdisciplinaire aanpak is belangrijk volgens Vos. “Vitaliteit van werknemers is niet enkel een thema van de HR-afdeling of van Huisvesting, het is een thema waarin alle afdelingen binnen een bedrijf of organisatie een rol spelen.” 

Totaalsysteem aanpakken
Het gaat hierbij volgens Vos ook over de bedrijfscultuur en de bewustwording van het probleem, over faciliteiten en technische hulpmiddelen. “We moeten het totaalsysteem aanpakken en dat vraagt om een holistische aanpak. Daaraan werken we met verschillende partners en dat tonen we in de hub.” 

De vraag of Fontys zelf de vitale medewerker ook al goed genoeg op het netvlies heeft, beantwoordt Vos na even twijfelen met een  ‘ja maar’. 

Fontys Vitaal
“Kijk bijvoorbeeld naar Fontys Vitaal, dat biedt een uitgebreid aanbod om mensen te ondersteunen op gebied van bewegen, sport, voeding en mentale aspecten. Dat is goed uitgewerkt.” 

Ook de faciliteiten op de campussen en de thuiswerkplekken zijn volgens Vos goed geregeld. “Daarin loopt Fontys duidelijk voorop. Maar het is belangrijk dat we hierbij ook aandacht hebben voor de individuele verschillen en het maatwerk dat nodig is. Dat is nog wel lastig voor grote organisaties. Je kunt niet voor iedereen iets anders doen.” 

De groeiende aandacht voor de vitaliteit van werknemers juicht Vos in ieder geval toe. “We doen het zeker niet slecht en we zijn er kritischer op dan we ooit geweest zijn. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.” [Ivo van der Hoeven]