door Debbie Langelaan,
19
maart
2018
|
14:36
Europe/Amsterdam

Telecom-engineer in Aleppo en Enschede

Orom Issac doet Nederlandstalige opleiding in 2,5 jaar

Eindhoven - Orom Issac (27) zoekt een baan. Hij heeft pas zijn diploma Elektrotechniek gehaald aan Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven en zou graag werken in een startfunctie in de telecom.

Tot zover niks bijzonders. De ‘vriendelijke jongeman met een grote passie voor nieuwe telecommunicatiesystemen’, zoals hij zichzelf omschrijft op LinkedIn, is een van de velen. Totdat je weet dat Orom vóór 2013 amper van Nederland had gehoord, en nu de Nederlandstalige opleiding heeft afgerond. In 2,5 jaar. Dat was nog niet vertoond.

"Daarvoor was ik student aan de universiteit van Aleppo. Ik ben daar opgeleid tot telecom-ingenieur. Ik heb stages gelopen en was net begonnen in een vaste baan bij Syriatel. Toen kwam IS Aleppo binnen en moesten we vluchten.”

Orom Issac.Samen met zijn moeder en twee jongere zussen woont hij nu in Enschede. "Ik ben met mijn Syrische diploma naar Nuffic gegaan. Dat werd op hetzelfde niveau gewaardeerd als een wo-diploma hier. Ik kon gemakkelijk een engelstalige master doen aan een universiteit, maar wat voegde dat toe? Ik wilde graag contacten met bedrijven opbouwen en mijn Nederlands verbeteren. ”

Orom kon de opleiding bij Fontys verkort doen, en liep twee stages. Zijn Nederlands is goed. "Ik heb wel moeite om de vaardigheid erin te houden, op mijn stageplekken sprak iedereen Engels”, lacht hij. Een baan moet toch geen probleem zijn, met zijn achtergrond en in deze tijd? "Nou, eigenlijk is deze sector in Nederland niet groot. Het land is klein en plat, dat maakt telecommunicatie erg eenvoudig. Niet voor niets was Nederland het tweede land ter wereld met een 4G-netwerk.”

Over de grens werken is weer lastig, met zijn verblijfsvergunning. "Misschien in Duitsland, dan kan ik in Enschede blijven wonen.” Zodat hij niet al die moeite om Nederlands te leren, voor niets gedaan heeft.

Dus: wie heeft er een baan voor Orom? Zie zijn linkedinpagina voor meer informatie.